Prinosi glavatog kupusa

Izgled glavatog kupusa u ožujku 2007.

kupus_veci.jpg

U vegetacijskom razdoblju glavatog kupusa od sredine kolovoza 2007. do kraja ožujka 2008. godine klimatske prilike (količina oborina, relativne vlage i temperatura zraka) u dolini Neretve nisu pogodovale rastu i razvoju glavatom kupusu što je za posljedicu imalo veliko smanjenje priroda.

Stanje glavatog kupusa u ožujku 2008.

kupus2.jpg

tablica.jpg

Optimalna temperatura rasta kupusa je 15-18ºC, no biljke se mogu razviti i na nižoj temperaturi od 5-10ºC, osobito tijekom jeseni u fazi formiranja produktivnog-jestivog dijela. Asimilacija je usporena na temperaturi 30-35ºC, a posebno je smanjena iza presađivanja. Optimalna relativna vlaga zraka za rast je 85-90%. Ako nema dovoljno vlage u tlu, a temperatura je visoka, intenzitet fotosinteze jako slabi.

Na osnovu zahtjeva kupusa prema klimatskim karakteristikama i uvjetima rasta kroz dvije vegetacijske sezone, može se zaključiti slijedeće: u vegetacijskoj sezoni 2006./2007. veća količina oborina (posebno u ranim fazama razvoja VIII i IX mj.) i veća relativna vlaga pogodovale su bržem rastu kupusa što je rezultiralo velikim prirodima. Većem prirodu je pogodovala i temperatura zraka koja nije podala ispod 8ºC.

U vegetacijskoj sezoni 2007./2008. smanjene količine oborina sa lošijim rasporedom u ranoj razvojnoj fazi kao i smanjena relativna vlaga nisu pogodovale rastu kupusa što je rezultiralo smanjenim prirodima.

Zimska proizvodnja kupusnjača specifična je s obzirom na vrijeme uzgoja (jesenko–zimskom razdoblju). Za ovu proizvodnju sadile su se i još se sade sorte od 150 dana vegetacije. No zadnjih nekoliko godina mnogi proizvođači sade sorte kraćeg vegetacijskog razdoblja od 100-120 dana i postižu veće stabilne prirode.

HZPSS Odsjek Dubrovačko-neretvanske županije
Mr.sc. Jure Lubina, stručni savjetnik

Pripremi za ispis