Hrvatski šampionat ekstra djevičanskih maslinovih ulja „Ultra Ekstra 2008.“

Cilj ovog šampionata nije samo okupiti najbolje maslinare, već i to da po prvi puta na jednom natjecanju ulja kušaju i ocjenjuju čak 3 ocjenjivačka žirija, odnosno „panela“. Od toga su dva panela sastavljena od educiranih kušača (senzornih analitičara), a treći panel po prvi puta čini grupa potrošača, koji ulja ocjenjuju po tzv. hedonističkoj skali. Po prvi puta su i potrošači imali utjecaj na izbor, kako bi ukazali na svoje sklonosti u odabiru najboljega maslinova ulja među najboljima.

Organizator šampionata „Ultra Ekstra 2008.“ www.7maslina.net, specijalizirani portal za maslinarstvo i maslinovo ulje, želio je istaknuti važnost mišljenja potrošača u ocjenjivanju ekstra djevičanskih ulja, te je organizirao ocjenjivanje maslinova ulja u trgovačkim centrima i na zagrebačkoj tržnici Dolac.

Prvo mjesto prema odluci potrošača osvojio je Milan Salama, šampion „Masline – Split 2008.“, drugo mjesto šampion „Vinistre“ Stancija Meneghetti, a treće mjesto OPG Mario i Dragica Pekica, pobjednici Krasice „Oleum Olivarum“.

Prema odluci ocjenjivačkog žirija na Hrvatskom šampionatu maslinovih ulja „Ultra Ekstra 2008.“ kao najbolje između 15 pobjednika pojedinačnih šampiona lokalnih manifestacija, koje su se održale tokom godine, proglašeno je ulje „Gorlato“ OPG-a Adriane i Slobodana Cara, koje je osvojilo šampionsku titulu na manifestaciji „Noćnjak“ u Primoštenu.

Drugo mjesto osvojio je Franko Vranić, šampion „Kaštelira“, a treća mjesto „Olea B.B.“ Duilia i Bosiljke Belić, osvojivši prvo mjesto također na „Noćnjaku“, ali u kategoriji pakovina.

Ova manifestacija nema toliko natjecateljski karakter već služi kao revija i predstavljanje pobjednika u 2008. godini, dakle, revija najboljih i jedinstvena prilika da posjetitelji na jednom mjestu kušaju pobjednička ulja s 14 manifestacija koje su se ove godine održale u našem priobalju.

Ured ravnatelja HZPSS-a
mr. sc. Marija Ševar, načelnica Odjela za integriranu i ekološku poljoprivredu
Višnja Šimunović, dipl. inž. agr., načelnica Odjela za VVV

Pripremi za ispis