“Dani polja” tvrtke Lozni cijepovi Kutjevo

Tvrtka je osnovana 2004. godine kao podružnica talijanske tvrtke Vitis Rauscedo i smještena je u industrijskoj zoni grada Kutjeva. Od osnutka je izgradila pripadajuće hale, plastenike, hladnjače i druge prateće sadržaje, koji su potrebni za proizvodnju loznih cijepova. Firma zapošljava 55 ljudi, a tijekom sezone uzimaju još 10 povremenih radnika.

Godišnja proizvodnja kreće se oko 3 mil. loznih cijepova, s tendencijom konstantnog rasta, na oko 5-6 mil. komada. Trenutno imaju posađene cijepove na 30 ha rasadnika, na privatnoj zemlji u najmu, i to uglavnom na području Jakšića. Proizvode sve svjetski rasprostranjene bijele i crne odnosno crvene sorte, kao što su chardonnay, pinot bijeli, pinot sivi, sauvignon, merlot, cabernet franc, cabernet sauvignon, pinot crni i dr. Osim poznatijih sorata proizvode i sorte, koje su važne za Hrvatsku, kao što su graševina, debit, maraština, kraljevina, malvazija, plavac mali i dr.

Na skupu se okupilo preko stotinu uzvanika, što poslovnih partnera tvrtke, kupaca, proizvođača vinogradara-vinara, predstavnika raznih institucija iz te branše, a skup su uveličali i gosti iz susjedne BiH. Nakon održanih uvodnih predavanja talijanskih stručnjaka o uzgoju i rezidbi vinove loze, prisutni su obišli prporišta, koja izgledaju zaista impresivno.

polje2.jpg

Iz svega viđenog može se zaključiti da su Lozni cijepovi Kutjevo jedna ozbiljna tvrtka, koja ima želju postati najveći proizvođač loznog sadnog materijala u Hrvatskoj, a svojom ozbiljnošću i radom na dobrom su putu da to i ostvare.

Odsjek  HZPSS-a Požeško-slavonske županije,
Goran Josipović, dipl. ing. agr.,  stručni savjetnik

Pripremi za ispis