Održano 6. županijsko natjecanje orača Koprivničko-križevačke županije

Od ukupno 15 ekipa koje su sudjelovale na natjecanju, prva tri mjesta osvojili su orači:

  1. Zoran Radiček iz Šoprona (općina Kalnik),
  2. Damir Markešić iz Hudovljana (općina Sokolovac)
  3. Marijan Stanešić iz Đurđevca (grad Đurđevac)

Oralo se samo konvencionalnim načinom oranja, a od 15 plugova, 10 je natjecatelja oralo dvobraznim plugom, 4 je bilo trobraznim, a jedan četverobraznim. Zahvaljujući brojnim sponzorima svi orači,  kao i njihovi pomoćnici osvojili su neku nagradu. Kao i svake godine, orači i njihovi pomoćnici i suci osigurani su od posljedica nesretnog slučaja (nezgode) u trajanju 24 sata. Koprivničko-križevačka županija već tradicionalno pomaže ovo natjecanje, pa je i ove godine iz svog proračuna osigurala financijska sredstva za prve tri nagrade koje je najboljoj trojici orača uručio zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije, profesor Vladimir Šadek:

  1. rotaciona kosilica Honda s košarom (3 965,00 kn)
  2. motorni trimer Sparta (2 860,00 kn)
  3. set Gedora ključeva i pretočna pumpa (1 092,00 kn)

Ispred HZPSS-a i HUONO-a nagradu, kristalni svijećnjak, prvoplasiranom je uručio Ravnatelj HZPSS-a i Predsjednik HUONO-a, dr. sc. Ivan Katalinić, koji je prilikom otvorenja pozdravio sve prisutne i upoznao ih s aktivnostima HUONO-a. Dan prije natjecanja, u prostorijama Osnovne škole u Koprivničkom Ivancu održana je teoretska edukacija za prijavljene natjecatelje, a praktična na parceli na kojoj je  održano samo natjecanje. Ivica Prpić, viši stručni savjetnik za mehanizaciju u HZPSS-u, ujedno sudac koji predstavlja Hrvatsku među sucima na svjetskim natjecanjima u oranju, potrudio se prenijeti znanja i vještine našim oračima. Koliko su naučili, pokušat će pokazati u oštroj konkurenciji na natjecanju najbolje plasiranih orača već 6. rujna ove godine u Gudovcu (Bjelovarsko-bilogorska županija) gdje će se Zoran Radiček i Damir Markešić nadmetati u vještini oranja sa po dvojicom prvoplasiranih orača iz svih županija koje su/će organizirale natjecanja u oranju tijekom ovog ljeta.

Osim samog natjecanja, na parceli je održan prikaz primjene materijala za kalcizaciju koju je darovala tvrtka «Kaming» d.d. iz Ljubešćice, a materijal je raspodjeljen po tlu specijalnim strojem za primjenu vapnenih materijala u vlasništvu strojnog prstena «Podravina» iz Đurđevca. Većina tala na području naše županije je kisele reakcije, pa je ovo bila prigoda da poljoprivrednici upoznaju prednosti i koristi primjene materijala za neutralizaciju reakcije tla primjerenim priključkom kao i mogućnost korištenja usluga ovog strojnog prstena.

Četvrto plasirani natjecatelj nagrađen je također materijalom za kalcizaciju, ali proizvođača iz Sirača iz tvrtke "Kamen Siračd.d.".

Čitavo vrijeme natjecanja poljoprivrednici su imali priliku pogledati plug koji je na parceli izložila tvrtka PSC "Ferenčak". Ova tvrtka već drugu godinu pomaže našim natjecateljima koji imaju želju natjecati se u oranju, a nemaju plug zadovoljavajućih karakteristika, tako da im za samo natjecanje posudi plug.

Osim spomenutih sponzora natjecanje su pomogle brojne tvrtke iz agro-busnissa, kojima najljepše zahvaljujemo na suradnji. Zahvaljujući njima niti jedna natjecateljska ekipa nije otišla kući "praznih ruku". A da ne odu gladni, pobrinula se Općina Koprivnički Ivanec.

Tatjana Međimurec, dipl. ing. agr.
Predsjednik Udruge orača Koprivničko-križevačke županije

Pripremi za ispis