Šetnja ekološkim imanjima Slavonije

Polazak je bio 28.05.2008.iz Osijeka u 6 h, a nakon što su se priključili polaznici iz Orahovice i Našica prvo smo posjetili OPG Jug u Nizi.

Tu nam je gđa. Marica Jug pokazala svoje imanje koje se već 6 god. bavi ekološkom proizvodnjom jabuka, šljiva i jagoda .Ukupno imaju oko 7 ha nasada. Posjeduju hladnjaču i pogon za proizvodnju soka.

Nakon obilaska imanja imali smo priliku kušati njihove proizvode.

20080609b.jpg
Košnice pčela u nasadu jabuka        Obilazak nasada šljive             Kušanje proizvoda

Slijedeće imanje koje smo posjetili u Ivandolu gosp. Davorina Jakovine bavi se ekološkim uzgojem koza, te proizvodnjom ekološkog kozjeg sira. Hranu za koze proizvodi na oko 20 ha.


Nastamba za koze              Obilazak imanja           Kozji sir i puding od kozjeg mlijeka

Domaćin je spomenuo i probleme s kojima se susretao, naročito oko plasmana, a koje je riješio uz pomoć drugih eko-proizvođača, što potvrđuje nužnost međusobnog povezivanja i suradnje.

U Sloboštini smo posjetili imanje Mavrović koje se bavi ekološkom proizvodnjom na oko 400 ha. Tamo nam je upraviteljica imanja g-đica Hela Liverić pokazala banku sjemena, vrt, kompostne hrpe i mehanizaciju ,te nam nešto malo rekla i o planovima za daljnji razvoj imanja.

 
Banka sjemena                        Eko-vrt            Hrpe stajnjaka za pripremu komposta

Nakon objeda i kraćeg odmora nastavili smo put do Mokreša koji se nalazi na obroncima Krndije. Posjetili smo imanje gosp. Slavka Vukovića koje se bavi uzgojem ljekovitog i začinskog bilja.


Pogled na imanje        Mini rasadnik starih sorata voća         Mjesto za istinsko uživanje

Svako od ovih posjećenih imanja je različito po svojoj proizvodnji, veličini i planovima za budućnost, međutim svima je zajednička želja da opstanu u ekološkoj proizvodnji i ne žale zbog puno uloženog fizičkog rada i nemogućnosti brze zarade. Prevladala je želja za životom u skladu s prirodom.

Nakon izrazito toplog, napornog ali vrlo zanimljivog dana u kasnim večernjim satima vratili smo se u Osijek.

Odsjek HZPSSa, Vukovarsko-srijemske županije
Ružica Kovačević dipl. ing. agr.

Pripremi za ispis