Savjetovanje o zbrinjavanju ambalažnog otpada sredstava za zaštitu bilja na Području Republike Hrvatske

Savjetovanje je otvorio predsjednik Udruge CROCPA dr. sc Zlatko Černjul. Pozdravnu riječ pokrovitelja HDBZ dao je prof. dr.sc. Bogdan Cvjetković.

Predstavnica poljoprivredne inspekcije Višnja Ljubetić, dipl.inž. govorila je o važnosti pravilnog zbrinjavanja otpadne ambalaže na temelju Zakona o sredstvima za zaštitu bilja. Predstavnica CROCPA Fani Bogat, dipl.inž. govorila je o zakonskoj regulativi koja se odnosi na otpadnu ambalažu, kao i o modelima zbrinjavanja u svijetu, te stanju u RH. Predstavnica tvrtke CIAK d.o.o. Vesna Šabanović, dipl.inž. predstavila je tvrtku i njihov djelokrug rada. Tvrtka CIAK posjeduje dozvole za sakupljanje i privremeno skladištenje opasnog i neopasnog otpada. Tijekom rasprave pojedine kemijske kuće i poljoprivredne tvrtke iznijele su svoja iskustva i primjere zbrinjavanja ambalažnog otpada sredstava za zaštitu bilja.

Varaždinska županija i podružnica HZPSS uključila se u CROCPA-in projekt zbrinjavanja otpadne ambalaže SZB. Dogovoreno je 6 punktova raspoređenih na području cijele županije gdje će se postaviti specijalizirani kontejneri za zbrinjavanje opasnog otpada. Kontejneri će biti locirani uz najfrekventnije poljoapoteke. Postavljanje, održavanje i pražnjenje će provoditi tvrtka CIAK d.o.o., vlasnik kontejnera.

Odsjek HZPSS-a Varaždinske županije,
Gordana Lovrec
, dipl.inž.agr., stručni savjetnik za zaštitu bilja

Pripremi za ispis