Održan 3. susret vinara Šibensko-kninske županije 10. i 11. travnja 2008.

Veliki broj vinogradara i vinara okupio se 10. travnja u skradinskom restoranu „Bak“. Večer otvorenih vina počela je stručnim predavanjima Nenada Bižića dipl.inž. i Gordane Veber dipl.inž.a tema je bila ishrana vinove loze te njen utjecaj na kvalitetu vina. Mr Lada Bičak predstavila je brošuru „Integrirana proizvodnja grožđa“ a Višnja Šimunović dipl.inž. upoznala je prisutne sa vinogradarstvom i vinarstvom Južnoafričke Republike.

Nakon predavanja proglašena su najbolja vina u kategoriji otvorenih bijelih i crvenih vina. Ove godine u ovoj kategoriji ocjenjeno je ukupno 43 uzorka od čega 20 bijelih i 23 crna vina.

U kategoriji bijelih otvorenih vina nagrađeni su :

  1. mjesto – debit – obitelj Radas, Mratovo,
  2. mjesto – maraština – Tudić d.o.o., Brodarica
  3. mjesto – debit, maraština – Dobrović Drago, Pirovac.

Nagrađeni u kategoriji crvenih otvorenih vina:

  1. mjesto – merlot, Marko Duvančić, Razvođe
  2. mjesto – babić, Zdravko Skorić. Primošten
  3. mjesto, – plavina, obitelj Maleš , Mirlović Zagora

3. Susret vinara nastavljen je 11. travnja u Vodicama u hotelu „Imperial“ vođenom degustacijom maslinovih ulja. 50-tak maslinara pozorno je pratilo Mr. Nenada Hrelju. Problematiku izravne prodaje seljačkih proizvoda te kapitalna ulaganja obradio je Hrvoje Klarić dipl.inž.

Proizvodni program Syngenete i tvrtke AgrochemMAKS predstavili su Danko Tolić dipl.inž i Igor Gomezelj dipl.inž.

Izložba buteljiranih vina i ekstra djevičanskih maslinovih ulja nagrađenih na Maslini i Noćnjaku 2008. održana je u velikoj sali gdje su proglašeni i pobjednici u kategoriji bijelih i crvenih buteljiranih vina. Ocjenjeno je ukupno 10 vina u ovoj kategoriji.

Apsolutni šampion ove godine je vinar stipe Knežević iz Oklaja osvojivši 1. mjesto u kategoriji bijelih i crvenih buteljiranih vina. Svi prisutni sa zadovoljstvom su kušali nagrađeni debit i merlot.

Kategoriji bijelih buteljiranih vina:

2. mjesto – debit – Lasin d.o.o., Oklaj

3. mjesto – maraština – Joso Sladić, Šibenik

Kategorija crvenih buteljiranih vina

2. mjesto – babić – Josip Žuvan, Primošten

3. mjesto – merlot- Mile Gojanović, Dubrava kod Šibenika

Vinari koji su se natjecali u kategoriji buteljiranih vina zajednički će se predstaviti na VINOVITI 2008..Trošak štanda snosit će HGK Županijska komora Šibenik, TZ Šibensko-kninske županije i TZ Grada Šibenika.

Odsjek HZPSS-a Šibensko-kninske županije
Gordana Kožarić-Silov dipl.inž, stručni savjetnik

Pripremi za ispis