Posijani pokusi kukuruza

Odsjek Hzpss-a Virovitičko-podravske županije 21. travnja 2008.uspješno je postavio pokus kukuruza na lokalitetu Vaška sa 40 različitih hibrida. 

Ovo je već šesta godina u nizu sjetvenih pokusa kukuruza. Zastupljene su sjemenarske kuće: Poljoprivredni Institut Osijek (7 hibrida), RWA (6 hibrida), KWS (7 hibrida), Dekalb-DKC (6 hibrida), Syngenta-NK (6 hibrida) , Sjemenarna –LG (6 hibrida), i Diba(Suhopolje)-Agrigenetics-NS ( 2 hibrida).

Na taj način obuhvaćena je većina sjemenarskih kuća i distributera u RH. Ovakav pokus bio je i projektni cilj HZPSS, ratarske sekcije.

Od ove godine pokusi kukuruza, odnosno isti hibridi tri će godine zaredom biti sijani u ovom broju i na tri lokacije. Uz pokus u Virovitičko-podravskoj, isti će se zasijati  u Međimurskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Glavni koordinator ovih pokusa je Siniša Hrgović, dipl. ing, viši stručni savjetnik, iz HZPSS Odsjeka Virovitičko-podravske županije.

Za svaki pokus izvršena je analiza tla prema kojoj je vršena i gnojidba mineralnim gnojivima. Hibridi su sijani po vegetacijskim skupinama na određeni sklop i sa adekvatnim razmacima sjemenki unutar reda. 

Jedan od tri planirana pokusa je zasijan, na redu su slijedeći, koji će također biti zasijani u narednom periodu.

Odsjek HZPSS-a Virovitičko-podravske županije
Ljubomir Duvnjak, dipl. ing. agr., stručni savjetnik

Pripremi za ispis