Predavanje za pčelare

Tijekom izlaganja dr. vet. med. Tomljanović osvrnuo se i na razloge gubitka pčelinje zajednice u RH, hrvatsko pčelarstvo i pravnu regulativu u EU. Kako je predavač i sam vlasnik 350 košnica te redovito obilazi teren, u stalnom je kontaktu sa svim pčelarima u RH, predavanje je privuklo interes pedesetak neretvanskih pčelara. Ovakva predavanja znače jako puno svim pčelarima jer se tijekom druženja upoznaju, razmjenjuju iskustva i stječu nova saznanja.

U pčelarstvu u RH najvažnije je što bolje odraditi trenutnu fazu prilagodbe za skori ulazak Hrvatske u EU kojoj prema dostupnim podacima godišnje treba oko 200 tisuća tona meda. To znači da ćemo domaći med bez problema moći izvesti.

Jedan od velikih problema u Hrvatskoj je u maloj potrošnji meda po stanovniku koja iznosi pola kilograma, dok se u Njemačkoj ili Francuskoj po glavi stanovnika troši šest do sedam kilograma meda.Treba raditi na podizanju kulture konzumiranja meda te da građani shvate kako se med ne troši samo u vrijeme prehlada tjekom zime, nego ga treba uzimati tijekom cijele godine.

Odsjek HZPSS-a Dubrovačko-neretvanske županije,
Ljiljana Mustapić, dipl. inž.agr., stručni savjetnik za održivu i ekološku poljoprivredu

Pripremi za ispis