Kontrola ispravnosti, kalibracija i servis traktorskih atomizera

U voćnjaku Obrtničke škole na Ivan Dvoru, demonstraciju je vodio načelnik Odjela za mehanizaciju Ivo Juras, dipl. ing. uz pomoć višeg savjetnika Ivice Prpića, dipl. ing. i stručnih savjetnika Đure Cerovčeca, dipl. ing. i Snježane Numanović, dipl. ing.

Članovi udruge, učenici poljoprivredne škole i drugi zainteresirani voćari mogli su na licu mjesta vidjeti u čemu griješe prilikom rada s atomizerima. Prikazano je i kako kalibrirati atomizer, odnosno odrediti količinu škropiva po jedinici površine (ha). To je ujedno i osnovni preduvjet da bi se pravilno odredili parametri: doza i koncentracija, ovisno o sredstvu koje se koristi.

Osim edukacije, voćari su mogli dogovoriti servisiranje svojih atomizera s ovlaštenim serviserom ”Agromehanike” Slavkom Ciganovićem iz Potočana kod Požege, koji je prisustvovao demonstraciji. Redovito tekuće održavanje i servisiranje stroja, kao i primjena savjeta i preporuka koji se mogu naučiti na ovakvim radionicama rezultirat će zasigurno kvalitetnijom zaštitom voćaka i loze u našim vinogradima, boljom zaštitom okoliša, čovjeka i na kraju boljim financijskim rezultatom.

Odsjek HZPSS-a Osječko-baranjske županije,
Snježana Numanović, dipl. ing. agr., stručni savjetnik

Odsjek HZPSS-a Požeško-slavonske županije,
Ivica Prpić, dipl. ing. agr., viši stručni savjetnik

Pripremi za ispis