Predavanje o mandarinama

Na početku samog predavanja pročitano je pismo dr. Živka Gatina, kojim se osobno želio ispričati Skupu agronoma posvećenom uzgoju mandarina u Donjoj Neretvi. Na žalost njegovo zdravstveno i fizičko stanje pogoršalo se i on je sam precijenio svoje mogućnosti. Pozdravio je sve svoje stare i nove kolege i zaželio im puno uspjeha u životu.

U sklopu Stručnog skupa održana su predviđena predavanja: Proizvodnja mandarina po standardima EU (Ljiljana Mustapić), Integrirana proizvodnja mandarina (Ivo Batinović) i Rezidba mandarina (Ivo Batinović). Cijeli poljoprivredni sektor usklađuje se sa standardima EU, pa je tako i EUREPGAP jedan od standarda EU i predstavlja certifikat pozitivne prakse i poljoprivrede koja ide ukorak sa vremenom. Integrirana proizvodnja je standard koji je svojim principima i ograničenjima sukladan EUREPGAP-u (gnjojiva svesti na najmanje moguću mjeru, očuvanje okoliša, higijena prehranbenih proizvoda, poštivanje posebnih normativa u postupanju s radnicima). Suvremena poljoprivreda suočava se s novim izazovima na području održivog razvoja i od nje se zahtjeva, ne samo opskrba proizvodima zadovoljavajuče kvalitete, već i vođenja računa o brojnim vidovima ekološkog i socijalnog tipa. Potrošač postaje sve svjesniji ekoloških i zdravstvenih kvaliteta i za sebe traži veću sigurnost proizvoda koje konzumira.Naravno posrednici između proizvođača i potrošača su tvrtke, koje su obavezne poduzimati sve razumne mjere opreza radi sprečavanja mogučih opasnosti putem prodaje prehranbenih proizvoda.Na području Donje Neretve od šest tvrtki koje se bave otkupom voća i povrća tvrtka Konzum jedina je ovlaštena koja svojim kooperantima može sugerirati ovakav način proizvodnje jer za to ima certifikat i registrirana je u tim smislu.Mišljenja smo da i ostale tvrtke trebaju slijediti njihov pozitivni primjer sljedljive i standazirane proizvodnje.

Standard je NEOPHODAN pored svega navedenog u našem području jer JE NUŽNOST IZVOZITI (mandarine su jedino voće kod nas koje zadovoljava potrebe domačeg tržišta, mora se izvoziti), dolaze nam novi nasadi koji ulaze u punu rodnost, dolazi nam sustav navodnjavanja koji će uvelike povečati produktivnost svih proizvodnih površina. U usporedbi s ukupnom potrošnjom voća u svijetu agrumi su na prvom mjestu i njihova potrošnja iznosi 33% od ukupne potrošnje voća. Većina međunarodnih trgovačkih lanaca traže standarde, svi prehranbeni proizvodi podliježu određenih nadzorima, …

Većina sudionika koja se javila za diskusiju itekako je svjesna ozbiljnosti problema, spremni su postepeno ulaziti u kontroliranu, integriranu proizvodnju. Neophodno je da što prije iz naše službe izađe napisana brošura o integriranoj proizvodnji mandarina na korist neretvanskih proizvođača  kojima je i namijenjena.

Strategija razvoja Donje Neretvanskog kraja je poljoprivreda (uz turizam), naš poljoprivredni proizvođač spreman je učiti i iči ukorak sa vremenom.

Ekološke prilike doline Neretve pružaju najveću perspektivu uzgoju plodova mandarina. Uz dobar marketing neretvanska mandarina trebala bi postati brend naše male doline, ona to sigurno zaslužuje.

U Opuzenu, 18. ožujka u 10,00h kraj uljare na OPG -u Dragiše Deaka (u sustavu EUREPGAP-a)  uspješno je održana  demonstracija rezidbe mandarina.

Ovim putem zahvaljujem se kolegi Ivi Batinoviću na suradnji, bez čije pomoći i stručnosti ovo predavanje sama sigurno ne bih mogla organizirati. Hvala i kolegi Juri Lubini koji mi je pomogao u organizacijskom dijelu.

Odsjek HZPSS-a Dubrovačko-neretvanske županije,
Ljiljana Mustapić, dipl. ing. agr., stručni savjetnik za održivu i ekološku poljoprivredu

Pripremi za ispis