Stručno putovanje na Siciliju

Putovanje je obuhvatilo slijedeće stručne sadržaje odnosno obilaske:

  1. Farma „SENTIERO GURRIDA“ u mjestu Randazzo

Farma potječe iz 19. stoljeća, a bavi se proizvodnjom ovčjeg sira i vina. Specifičnost proizvodnje vina je u tome što je u vinogradu prisutna sorta Grenache rose koja se inače proizvodi kao podloga, a u ovom slučaju na nju nije cijepljena niti jedna plemka jer je vinograd zimi potpuno poplavljen. Vinograd je star preko 200 godina. Ima oko 600 ovaca pasmine Barbaresca , 70 ha zemlje i prerađuje dnevno oko 300 litara mlijeka u sir koji prodaje nakon zrenja od 20 dana do 6 mjeseci trgovačkom zastupniku za daljnju prodaju. Ovce se janje u rujnu – dio i ožujku – dio zbog različite potražnje za janjcima. Mužnja je ručna, 2 puta na dan s dva muzača. Sirilo proizvode sami od sirišta janjadi.

  1. Vinarija Cantina socialle – Cooperativa „PATRIA“

Kooprativa Patria djeluje od 1960. godine, proizvodi 24 vrste vina od kojih je najcjenjenije ETNA DOC (Denominazione di Origine Controlata) – vino sa oznakom zemljopisnog porijekla. Godišnje proizvedu oko milijun i tristo tisuća boca vina. Imaju „vinogradarski teatar“ na otvorenom za održavanje manifestacija i degustacija vina.

  1. Farma magaraca „ASILAT ASILANDIA“ u mjestu Milo

Farma je osnovana prije 6 godina s početnih 5 magaraca da bi danas došla na 100-tinjak magaraca izvorne i zaštićene pasmine Ragusana. Posjed je veličine 5 ha. Razlog mužnje magaraca je bila alergija djece na kravlje mlijeko, a danas se osim proizvodnje mlijeka bave i proizvodnjom kozmetičkih preparata od magarećeg mlijeka (sapuna i krema). Mlijeko magarice je vrlo slično mlijeku žene pa ne izaziva alergijske reakcije. Vikendom još prakticiraju Onoterapiju – terapeutsko jahanje magaraca za hendikepiranu djecu. Specifičnost proizvodnje magarećeg mlijeka je u tome da magarica daje mlijeko samo ako je pule (magarčić) na sisi i to otprilike oko 1 litru/dnevno. Inače proizvodi oko 10 litara/dan i ostatak ostaje magarčiću, a ako njega odvoje od sise magarica zasuši u roku od 3 dana. Laktacija traje oko 7 mjeseci, a mužnja mlijeka počinje 4 tjedna nakon poroda. 1 litra magarećeg mlijeka stoji 12 €. Magareće mlijeko ima vrlo malo kazeina pa se sir ne proizvodi jer je randman jako nizak (preskupa proizvodnja – 1 kg sira bi bio 500 €).

  1. Gospodarstvo „AZIENDA AGRICOLA CASEAREA“, Castel di Judica u mjestu Malerba

To je obiteljska mini-sirana koja proizvodi ovčji sir Pecorino Siciliano (sa zaštitom oznake izvornosti DOP – Denominazione di Origine Protetta) i Ricottu – albuminski sir. Zaštićeni sir Pecorino Siciliano zrije minimalno 4 mjeseca, i smije se proizvoditi samo u bakrenim kotlovima. Osim proizvodnjom sira gospodarstvo pruža i ugostiteljske usluge kao seoski turizam.

  1. Sirana  „CASCIFICO VALVO“ u neposrednoj blizini Grada Enne u samom srcu Sicilije

Ovo je gospodarstvo veličine 500 ha na tri lokacije. Osim proizvodnje ovčjeg, kozjeg i kravljeg sira proizvode i meso i suhomesnate proizvode od vlastitih svinja zaštićene izvorne pasmine Nero Siciliano te junadi križanaca domaće izvorne pasmine krava s Limousinom. Koze su pasmine Sirijska crvena koza s prosječnom dnevnom proizvodnjom od 3 litre na dan i laktacijom od oko 8 mjeseci. Dnevno prerađuju 5000 litara mlijeka.

  1. Vinarija „CANTINA SOCIALLE LA TORRE“ u mjestu Racal Muto

Vinarija koja ima 70 kooperanata i godišnje proizvodi oko milijun flaša vina. Proizvode Sirac – crno vino i Chardonay – bijelo vino. Najveći dio prodaju u Italiji, a manju količinu svojim iseljenicima u Belgiju. Kooperantima plaćaju predujam početkom godine, a ostatak nakon predaje grožđa.

  1. Sirana „PASSALACQUA SALVATORE“

Sirana koja odkupljuje mlijeko od 9 proizvođača kravljeg mlijeka i 12 proizvođača ovčjeg mlijeka, a proizvodi zaštićeni ovčji sir Pecorino Siciliano, Ricottu, kravlje sireve Tuma persa i Fiordigarafolo te sir Canestru od miješanog kravljeg i kozjeg mlijeka . Dnevno prerađuje 12000 litara mlijeka, a sir proizvodi iz sirovog i pasteriziranog mlijeka, ima 8 zaposlenih. Po kvaliteti proizvoda to je najbolja sirana na Siciliji, po veličini je treća, a takvih je desetak na cijelom otoku.

 

Od povijesnih i kulturnih znamenitosti posjetili smo slijedeće:

  • Silvestarske stube – krater vulkana Etne koji je bio aktivan u 17. stoljeću
  • Turistički gradić Taormina sjeverno od Catanie gdje je sniman film Veliko plavetnilo
  • Znamenitosti Grada Siracuze – katedrala i dvije crkve posvećene Sv. Luciji koja je rođena i mučena u Siracuzi
  • Znamenitosti Grada Catanie – katedrala Sv. Agate zaštitnice grada
  • Panoramsko razgledavanje dvorca Castel Lombardo u Gradu Enni(srce Sicilije) koji potječe iz vremena Fridricha II
  • Grad Agrigento nastao na mjestu starog grčkog grada Atragasa s mnoštvom iskopina te Dolinom hramova – 7 hramova manje ili više sačuvanih
  • Normanska katedrala u Gradu Cefalu na Tirenskom moru
  • Glavni grad Sicilije Palermo sa svojim znamenitostima i dr.


Stručni savjetnici HZPSS-a :
Emilija Frižon, dipl.ing.agr.
Anđelka Pejaković, dipl.ing.agr.
Predarag Janeš, ing.agr.
Mr.sc. Ana Grgas

Pripremi za ispis