Poslije kolegija – rezidba

Rukovoditelj Odsjeka, g. Aleksandar Horvatić, dipl.inž.agr., kao stručni savjetnik VVV-a je demonstrirao rezidbu jabuke, breskve i lijeske.

Nasad jabuke star 20 godina je bio posebno zanimljiva tema demonstracije budući da su se mogli pratiti početni koraci formiranja stabla u prve tri godine uzgoja.

Važno je znati da možemo direktno utjecati na rodnost budući da su rast i rodnost u koleraciji. Stoga se protiv rasta borimo povijanjem grana koje kao takve brže stupaju u rod te rezidbom (zimska rezidba, rezidba u cvatnji ili kasna rezidba) te pravilnom gnojidbom.

Kolegica Marica je grane povijala utezima kako bi dobila vretenastu krošnju, što bi se moglo prikazati priloženim skicama:

Sada slijedi održavanje oblika i rodnosti što je naš rukovoditelj praktično prikazao kroz nekoliko osnovnih pravila.

1. Obvezno otklanjanje vertikalnog prirasta (vodopija) do osnove jer su nerodne grane koje crpe hranu.

2. Izolacija vrha – vrh stabla treba završavati sa jednom granom, zbog čega se konkurentni prirasti uklanjaju tako da ostaje samo jedna grana koja se kasnije povija u cilju zaustavljanja rasta.

3. Rez na čep – ukoliko se na gornjem katu nalazi jača grana te zasjenjuje donju, ista se uklanja „rezom na čep“ tako da donja površina reza bude veća od gornje kako bi se dobio slabiji prirast otvorenog kuta.

4. Ne prikraćivati (štrickati ) grane – jer na mjestu prikraćivanja izrastu barem dvije nove grane što slijedećim postupcima može ići u nedogled.

Demonstracija je završila konstatacijom da voćar rezidbu mora shvatiti kao razgovor sa voćkama koji, kao i drugi obostrano tolerantni razgovori, rješava mnoge probleme te vode prema uspjehu. Kada se shvati da se rezidbom i ostalim tehničkim mjerama jednostavno rješavaju suprotnosti rasta i rodnosti, tada rezidba voćaka, uz berbu, postaje najljepši voćarski posao.

HZPSS Odsjek Karkovačke županije 
Ljubica Magdić, bacc.agr – stručni suradnik

Pripremi za ispis