Dan voćara Vukovarsko-srijemske županije

Manifestacija je ove godine započela blagoslovom voćnjaka, a nakon toga sudionike su pozdravili P. Čobanković, ministar regionalnog razvoja, vodoprivrede i šumarstva i B. Galić, župan Vukovarsko-srijemski.

Uslijedila je demonstracija zimske rezidbe šljive, jabuke, kruške i breskve. Rezidbu su pokazali A. Poparić, stručni savjetnik HZPSS-a i D. Ilanić iz Ureda za gospodarstvo Županije.

Nakon toga su prezentirani strojevi u voćarstvu, uz stručno vođenje kolege Đ. Cerovčeca, stručnog suradnika za mehanizaciju u HZPSS-u. Predstavljene su pneumatske škare za rezidbu voća, višenamjenski ručni tresač-berač za višnje, šljive i drugo industrijsko voće, više atomizera, a demonstriran je i rad rotofreze i podrivača u voćnjaku.

Nakon završenih pokaza, u popodnevnim satima u sportskoj dvorani O.Š. Tovarnik, uz pozdrav M. Belje, načelnika općine i S. Mikolčića, državnog tajnika Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, održana su stručna predavanja o:

  • prof. dr. Zlatko Čmelik: Početna iskustva s novim sortama šljive. 
  • dr. sc. Ante Biško: Što voćar treba znati kod podizanja voćnjaka.
  • Andrija Matić, Upravni odjel za poljoprivredu i šumarstvo Vukovarsko-srijemske županije: Projekti hladnjača i sušara za voćare.
  • Višnja Šimunović, dipl. ing.: Tehnološke smjernice za integriranu proizvodnju voća.

Nakon završenih izlaganja domaćini su počastili goste ručkom uz tamburašku glazbu.

Odsjek HZPSS-a,Vukovarsko-srijemske županije
Ljiljana Bačvanski, dipl. ing. agr, stručni savjetnik VVV

Pripremi za ispis