Kalibriranje (baždarenje prskalice) na OPG-u

Ovim putem su djelatnici HZPSS-a, Odsjeka Virovitičko-podravske županije, pod vodstvom višeg stručnog savjetnika Siniše Hrgovića , dipl. ing., izvršili su kontrolu i ispravnost rada prskalice na OPG-u Milana Kaladića iz Gradine. Radilo se o novoj prskalici „Leško“ 1000 litara zapremine i 15 metara zahvata.

Prva provjera rezultirala je neravnomjernim doziranjem po pojedinim dizama čak i nakon više ponavljanja, te se zaključilo da, dize i ako „nove“ nisu ispravne. Preporučeno je i dogovoreno da se postojeće dize zamjene novima ali od drugog proizvođača.

Ova odluka donijela je očekivani rezultat, te su sve dize (njih 30) nakon više provjera radile besprijekorno.

OPG Milana Kaladića ima proizvodnju na više stotina hektara ratarskih i povrtnih kultura, a također i vrši uslugu tretiranja ostalim OPG-ima. Znači , da se ova prskalica koristi i na više od 2.000 ha godišnje, jer se iste površine moraju tretirati i po nekoliko puta.

Činjenica je, da mnogi poljoprivredni proizvođači ne rade kontrolu ispravnosti rada svojih prskalica, pa čak niti vrše zamjenu istrošenih diza novima barem jedanput na godinu prije sezone tretiranja, što čini trošak od samo 200-300 kuna.

U ovom slučaju djelatnici HZPSS-a su pomogli OPG-u Milana Kaladića, koji je bio izuzetno zadovoljan pruženom uslugom.

Odsjek HZPSS-a Virovitičko-podravske županije
Ljubomir Duvnjak, dipl. ing. agr., stručni savjetnik

Pripremi za ispis