Održana rezidba šljive i višnje u Daruvaru

Pošto naši poljoprivrednici-voćari kojima su ovo potpuno nove kulture posjeduju malo stručnog i praktičnog znanja, a na županiji imamo samo jednog stručnog voćara koji ima i previše posla a nalazi se u oko 90 kilometara udaljenoj Čazmi, naš Odsjek svake godine u suradnji sa stručnim savjetnicima, praktičnim specijalistima za određene voćne vrste našeg i susjednih Odsjeka za njih organizira predavanja sa praktičnim demonstracijama.

Jedna takva i to vrlo uspješna održana je 20. veljače u gradu Daruvaru uz prisustvo oko 40 poljoprivrednih proizvođača i kolega savjetnika iz naše županije.

Stručno predavanje o tehnologiji uzgoja šljive i višnje održao je viši stručni savjetnik za voćarstvo dipl.inž. Ante Marić iz susjedne Sisačko-moslavačke županije zajedno sa kolegicom Ljiljanom Šepak stručnom savjetnicom za voćarstvo iz naše županije.

Praktična demonstracija rezidbe šljive, višnje, breskve i kruške prikazana je u voćnjaku mladog proizvođača Denisa Liber iz Končanice a veliki interes i zanimanje proizvođača potvrđuje da ovakva međužupanijska suradnja sa vrhunskim stručnjacima specijalistima daje odlične rezultate.

Edukacija voćara našeg područja biti će nastavljena 26. veljače kada za proizvođače lijeske kojih ima najviše na našem području pripremamo predavanje na temu“ Tehnologija uzgoja lijeske, zaštita lijeske te demonstracija rezidbe i formiranje uzgojnog oblika“.

Predavanje će ponovo održati stručnjaci iz naše županije-viša stručna savjetnica za zaštitu bilja dipl.inž. Jadranka Berić, te stručna savjetnica za voćarstvo i iskusni praktični stručnjak u proizvodnji lijeske dipl.inž. Zdenka Korade kojoj će ovo biti druga godina kako uspješno vodi stručnu edukaciju naših proizvođača lijeske.

Ovim putem naš Odsjek te Ispostava službe u Daruvaru posebno zahvaljuje svim stručnim savjetnicima učesnicima ovih edukacija na trudu, zalaganju i želji da svoje znanje i praktično iskustvo prenesu našim proizvođačima.

Ujedno ponovo i opetovano Uredu ravnatelja dajemo na znanje da je za ovo naše područje kao i susjedna područja naše županije u Grubišnom Polju i Garešnici hitno potreban stručni savjetnik voćarske specijalnosti kako bi se sva ova voćarska proizvodnja mogla stručno voditi i pratiti.

Odsjek HZPSSa, Bjelovarsko-bilogorske županije
Vlado Bistrović, dipl.inž. agronom, stručni savjetnik

Pripremi za ispis