Šesti Dani meda u Zagrebu

Predavanje na temu „Med, zdravlje i ljepota“ održala je mr.sc. Jasminka Papić, ing. biotehnologije. Kako ostati mlad uz kozmetičke pripravke od meda vječno je pitanje ne samo žena, već i muškaraca. „Primjena meda u zacjeljivanju rana“ tema je koju je znalački obradio Zlatko Tomljanović, dr. vet. med. O „Primjeni pčelinjeg otrova i matične mliječi u neuro rehabilitaciji“ govorila je mr. sc. dr. Maja Roje Novak, specijalista neurologije.

Priznanje „Venera u medu“ je nastalo kao spoj poljoprivrede, tj. pčelarstva i umjetnosti. Kipar Petar Hranuelli izradio je skulpturu Venere i zaronio je u med. Priznanje za doprinos u razvoju pčelarstva „Venera u medu“ dobili su:mr. sc. Zvonimir Šver, dr. vet. med., dr. sc. Maja Dražić, pomoćnica ravnatelja Hrvatskog stočarskog centra, te mladi pčelari Marko Križ i Danijel Špoljarić.

Prigodni govor održali su: dipl. ing. Željka Gudelj-Velaga, pomoćnica pročelnika Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo Grada Zagreba, Stjepan Stublić, član Poglavarstva, te Martin Kranjec, predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza.

U sklopu manifestacije „Dani meda u Zagrebu“, od 30. studenog do 2. prosinca 2007., pčelari su na Trgu bana Josipa Jelačića promovirali med i proizvode od meda. Pčelari Grada Zagreba (30) i drugih županija (30) upućivali su građane kako pravilno koristiti med i druge proizvode od meda.

Građani su rado kupovali med i druge proizvode direktno iz ruku proizvođača-pčelara. Za djecu je organizirana prezentacija medenih proizvoda prigodnom vožnjom u „Medenom vlakiću Bubi“.

Velika zainteresiranost građana pokazala je potrebu za organiziranjem ovih i sličnih manifestacija.

Ured ravnatelja HZPSS-a,
mr sc. Marija Ševar, načelnica Odjela za održivu i ekološku poljoprivredu

Pripremi za ispis