U Varaždinu održano predavanje za cvjećare

Jedan od predavača bio je Željko Peran, dipl. ing., stručni savjetnik za VVV, koji je detaljno opisao načine i troškove proizvodnje ljetnica. Dugogodišnje iskustvo kao i savjetodavni rad su rezultat dobrog poznavanja prednosti i nedostataka cvjećarske proizvodnje.

Nakon prvog dijela uslijedila je tema: „Kako prepoznati i zaštititi cvijeće od bolesti i štetnika“, koje je obrazlagala Mara Maglić, dipl. ing., viši stručni savjetnik za zaštitu povrća i cvijeća, uz glavni osvrt na bolesti i štetnike koji su se javljali tijekom ove proizvodne sezone.

Mogućnosti primjene ljetnica pri uređenju okućnica sezonskim cvijećem uz slikoviti prikaz je dočarala mr. sc. Ines Pohajda, stručna savjetnica  za održivu i ekološku poljoprivredu.

Kako to izgleda na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu na jednom primjeru pokazala je viša stručna savjetnica za cvijeće i ukrasno bilje Anđelka Hodalić, dipl. ing.,  ujedno i organizator ovog predavanja.

O proizvodnji cvijeća na OPG-u “Gabrijela“ u Đurđevcu, govorila nam je osobno Gabrijela Gašparov, uz pretentaciju vlastite proizvodnje iz koje se vidi ozbiljan pristup cvjećarskoj proizvodnji.

Nakon detaljnih izlaganja uslijedila su pitanja i rasprava o problemima s kojima se najčešće susreću naši proizvođači.

Odsjek HZPSS-aVaraždinske županije,
Mara Bogović, dipl. ing. agr., stručni savjetnik

Pripremi za ispis