1. Ocjenjivanje i izložba meda Varaždinske županije

Na području Varaždinske županije djeluju Pčelarsko društvo „Varaždin” i Pčelarsko društvo „Ludbreg”.

Pčelarsko društvo „Varaždin” proslavilo je 65 godina kontinuiranog rada za što mu je dodijeljena plaketa Grada Varaždina. Prošle, 2006. godine, Pčelarsko društvo „Ludbreg” obilježilo je 120 godina organiziranog djelovanja.

Snimanjem geografskog položaja pčelinjaka, tijekom ove godine, u registar pčelara upisana su 392 pčelara s 459 pčelinjaka na kojima se nalazi 15.249 pčelinjih zajednica s mogućom proizvodnjom oko 300 tona meda. Povoljni prirodni resursi omogućuju višestruko povećanje broja pčelinjih zajednica i prinosa meda i ostalih pčelinjih proizvoda.

Navedeni podaci sami za sebe dovoljno govore o gospodarskom značaju pčelarstva. Međutim, poznato je da pčelari koriste samo 20% direktnih koristi koje ima od pčela, dok 80% otpada na oprašivanje kultiviranog i divljeg bilja te očuvanju raznolikosti biljnog svijeta. Na žalost, u današnjim uvjetima, pčele su ugrožene i ne mogu opstati bez pomoći pčelara.

Tijekom proteklih 10-ak godina pčelari Varaždinske županije uključuju se u tržišno natjecanje dokazivanjem visoke kakvoće pčelinjih proizvoda. Naši pčelari dokazivali su se sudjelovanjem na regionalnim, nacionalnim i međunarodnim ocjenjivanjima meda i drugih pčelinjih proizvoda na kojima su primili brojna priznanja. Upravo s ciljem borbe za opstanak na globaliziranom tržištu organizirano je i 1. ocjenjivanje meda Varaždinske županije.

Na ovogodišnjem prvom ocjenjivanju meda, koje je održano 22.11., sudjelovalo je 29 pčelara s 44 uzorka od kojih su za 37 uzoraka dodijeljena odličja, za 3 uzorka zahvalnice dok su 4 uzorka izlučena iz daljnjeg ocjenjivanja zbog viška vode.

Sorta meda

Zlato

Srebro

Bronca

Zahvalnica

Izlučeno

Bagrem

7

6

9

2

 

Cvjetni

2

1

3

/

 

Kesten

2

1

3

/

 

Lipa

2

/

/

1

 

Vrijesak

1

/

/

/

 

UKUPNO

14

8

15

3

4

Prikaz odličja u tablici pokazatelj je kakvoće meda Varaždinske županije. Ovo i naredna ocjenjivanja biti će poticaj pčelarima za stalno dokazivanje i unaprjeđenje kakvoće meda.

Poštovani pčelari i potrošači pčelinjih proizvoda, pozivamo Vas na svečano proglašenje rezultata ocjenjivanja i otvorenje izložbe ocjenjenog meda koje će se obaviti u subotu 8. prosinca 2007. u 17 sati u Glazbenoj školi Varaždin. Na svečanosti će predavanja održati prof. dr. sc. Nikola Kezić i doc. dr. sc. Dragan Bubalo. Na kraju će sve prisutne zabaviti tamburaški sastav.

Odsjek HZPSS-a Varaždinske županije,
Davor Brečak, dipl. ing., stručni savjetnik

Pripremi za ispis