Hrvatski savez uzgajivača simentalskog goveda Hrvatske – (CroSim) i Savez uzgajivača goveda Donje Austrije (NOEGENETIK) potpisali su sporazum o suradnji

Potpis sporazuma o suradnji između NOEGENETK i CroSim-a u Kagelsbergu je nastavak dobre suradnje između dvaju Saveza uzgajivača. Činom potpisa Sporazuma našu smo suradnju digli na višu i odgovorniju razinu prema uzgajivačima i populacijama simentalskog goveda koje dva Saveza zastupaju, ali i definirali strateške odrednice naše suradnje u sljedećih 5 godina.

Prije svega to je ujednačavanje uzgojnih kvaliteta dvije populacije simentalskog goveda s prioritetom izrade i prilagodbe uzgojnog programa CroSim-a sa uzgojnim programom NOEGENETIK-a, koji je već dokazan u europskim razmjerima. U vezi sa tom odrednicom organizirati će se zajednička radna skupina i izraditi će se uzgojni program CroSima koji će biti temeljni dokument na čijoj će se osnovi dogovarati suradnja i temeljiti partnerstvo sa ovlaštenim institucijama unutar Hrvatske i sa austrijskim partnerom. Sporazumom su načelno definirana i ostala područja koja uključuju suradnju na razmjeni znanja i iskustva, podrške i mogućnosti školovanja, zajedničkih promotivnih aktivnosti, korištenje svih tehnoloških i znanstvenih pogodnosti dostignutih u uzgoju u Donjoj Austriji,  i konačno organizacija zajedničkih gospodarskih aktivnosti i uvjeta u kojima će se iste odvijati.

Ugovor su potpisali sa strane NOEGENETIK gosp. Karl Grundbök – predsjednik i gosp. Dr. Friedich Führer – izvršni direktor, a sa strane CroSim-a gosp. Slavko Jambrišak, ing. predsjednik, Mr.sc. Miroslav Kovač – stručni tajnik, Mr.sc. Milejko Ernoić – poslovni tajnik. Potpisivanju sporazuma bio je prisutan gosp. Richard Pichler, ing., izvršni direktor Saveza uzgajivača simentalskog goveda Austrije i član izvršnog odbora NOEGENETIK, te donedavni predsjednik Europskog saveza uzgajivača simentalskog goveda.

Također su potpisivanju sporazuma bili prisutni uzgajivači predstavnici Udruga članica CroSim-a iz Vrbovca, Sv.Ivana Žabno, Bjelovara, Požege, Otok Ivanića, Ferdinandovca, Gole, Popovače i Varaždina  i predstavnik udruge centara za umjetno osjemenjivanje «Genetic Austria», gosp. Peter Kreuzhuber, izvršni direktor, te gosp. Miroslav Haber, uzgajivač iz Rovinja kojem se zahvaljujemo na pomoći kod prijevoda tijekom potpisa sporazuma i boravka u Austriji.

Tijekom dvodnevnog boravka u Austriji obišli smo još jedno obiteljsko gospdarstvo koje se bavi uzgojem simentalskog goveda, imali prilike vidjeti predvođene rasplodne bikove iz stanice u Kagelsbergu, biti na natjecanju mladih uzgajivača goveda u Amstettenu, te posjetiti samostan u mjestu Melk – vrijedno povijesno mjesto za Austrijance, i konačno obići prekrasnu i bogatu dolinu Wachau kroz koju protječe rijeka Dunav.

Ovim potpisom sporazuma CroSim-u i njegovim udrugama članicama, kojih je 13, otvaraju se veće mogućnosti organiziranog i sustavnog nastupa u specifičnom interesu uzgoja. Možemo slobodno konstatirati, a što je bilo istaknuto u govorima nakon potpisanog Ugovora, da je ovaj događaj za nas uzgajivače u Hrvatskoj jedan od važnijih i svečanijih dana nakon utemeljenja CroSim-a 2001. godine. Isto su istaknuli i predstavnici NOEGENETIK-a usprkos njihovoj ne prekinutoj tradiciji organiziranog uzgoja, koja nedvosmisleno ima za rezultat odlično organiziran uzgoj.

Osobito nas veseli informacija koju smo dobili tijekom posjeta u Austriji, a ide u prilog harmoniziranju uzgoja, otvaranju partnerstva i indirektno budućem pozicioniranju CroSima u uzgoju simentalskog goveda u europskim razmjerima, a to je uzgojno spajanje populacije simentalskog goveda austrijskih pokrajina Donje Austrije i Štajerske.

Ne skrivajući zadovoljstvo potpisanim sporazumom svjesni smo odgovornosti novonastale situacije u radu CroSim-a i obveza koje nas u vezi sa istim očekuju u budućnosti. U tome će nam najvažnija biti podrška i razumijevanje samih uzgajivača siemntalskog goveda i njihova svijest o značaju i težini UZGOJA, ali i podrška ovlaštenih institucija u Hrvatskoj u razvoju novih, modernih i svijetu prilagođenih organizacijskih oblika na području naše zemlje.

Dobivši za partnera referentnu europsku instituciju u uzgoju simentalskog goveda naznačili smo svoje opredjeljenje za budućnost i želju da na hrvatskim prostorima nastavimo tradiciju UZGOJA simentalskog goveda. Standardi koje želimo slijediti i koji jedino mogu osigurati opstanak i razvoj, te povećati tržišnu vrijednost naših goveda postoje. Kako takve ih trebamo prilagoditi čim je to prije moguće. Jedan od putova je i partnerstvo sa iskusnijima. To smo upravo učinili potpisom sporazuma od čega imamo pravo očekivati pomak.     

Vodstvo CroSim-a koristi priliku zahvaliti se svima koji su pomogli i sudjelovali na bilo koji način u dosadašnjem radu CroSim-a, a posebno predstavnicima udruga koji su uvelike svojim dragovoljnim radom i odvojenim vremenom uspjeli održati kontinuitet rada CroSim-a, što je onda bilo i preduvjet potpisivanju sporazuma kojeg smo istakli u tekstu.

Za kraj našem izvješću istaći ćemo dio iz govora predsjednika CroSima, održanog tijekom svečanosti potpisivanja sporazuma u Kagelsbergu koji upućuje na vrijeme koje nas čeka iza potpisa sporazuma, ali i značaj postignutog; «Biti će mnogo pitanja koja će tražiti odgovore, biti će skeptika i pobornika, a da bi dali odgovore i dobili pobornike, što nam je prioritet, moramo od negdje početi. Za nas je ovo jedan od početaka i veliki izazov koji, hvala Bogu, nije došao sam po sebi i ni otkud, već je to rezultat našeg zajedničkog rada bez obzira na jezične raznolikosti».

Za CroSim
mr. sc. Miroslav Kovač, stručni tajnik

Pripremi za ispis