Dani mandarina u Dolini Neretve

Kako je vrijeme odmicalo i nebo se razvedravalo, u 15,00 h na opuzensku pijacu u pratnji svoje ravnateljice i roditelja došli su naši mali vrtićani. Pijaca je ubrzo bila prepuna razdragane, vesele dječice prigodno odjevene, s košarama punim prekrasnih zlatnih plodova. Pjevalo se, plesalo, recitiralo, igralo, pijaca je bila prepuna šarenih balona, i tako su oni, to sivo i sumorno subotnje poslijepodne pretvorila u nešto zaista iskreno, lijepo i posebno na njihov način. Malo poslije došle su i cure iz plesne skupine Astarea i izvele performanse na glazbu po osobnom izboru.

U 16,00 h u Vijećnici je počeo stručni dio, prije samog početka djeca su izvela prigodni program, a gradonačelnik Opuzena Ivo Mihaljević službeno je proglasio drugu MANIFESTACIJU MANDARINA otvorenom.

Ove godine stručni dio zamislili smo kao okrugli stol, razgovor struke na jednom mjestu, tako da je atmosfera bila opuštena i ugodna. U tom dijelu sudjelovali su agronomi: Mate Kaleb, dipl. ing. agr., (Zašto i kako uvesti nove sorte mandarina), Mate Mihaljević, dipl. ing. agr., (Prošlost, sadašnjost i budućnost naše doline), Ivo Batinović, dipl. ing. agr., (Integrirana proizvodnja mandarina), Igor Gomezelj, dipl. ing. agr. (Konkurentnost proizvodnje voća i povrća na europskom tržištu).

Poslije izlaganja slijedila je rasprava, u koju su se uključili sanitarni inspektori, iskoristili su prigodu i pripremili prisutne na neizbježne promjene koje dolaze s usklađivanjem propisa i pravila UN uopće u poljoprivrednoj proizvodnji. Zatim su slijedile preporuke i zaključci. Moramo priznati da je vremena bilo premalo za sve ono što su prisutni željeli reći.

Manifestacija je završila svečarskim dijelom, jednom pravom dalmatinskom feštom u hotelu Merlot, gdje se 300 ljudi zabavljalo uz program pun iznenađena, pjevalo i plesalo do ranih jutarnjih sati.

Odsjek HZPSS-a Dubrovačko-neretvanske županije,
Ljiljana Mustapić, dipl. ing. agr., stručni suradnik

Pripremi za ispis