Mehanizirana berba grožđa

Veliki problem koji se konstantno javlja na području baranje je nedostatak radne snage u sezoni berbe grožđa osobito ako su u pitanju veće površine pod nasadima vinograda. Radi toga javlja se sve veća potreba mehanizirane berbe. Osnovni cilj je dobiti kvalitetu grožđa koja se dobiva ručnom berbom.

U vinogradu Belja d.d. 25. rujna 2007. (utorak) u 11 sati održana je prezentacija rada samohodne beračice grožđa Alinea 100, proizvođača tvrtke ALMA iz Francuske (www.alma-france.com).

Zastupnik i prezenter stroja bila je tvrtka AGRO GROM iz Samobora, čiji je predstavnik ukratko opisao rad samohodne beračice i proizvodni program tvrtke. Uz nazočnost predstavnika domaćina, Belja d.d. i Agrokora, vinogradara iz Baranje i ostalih vinogorja kontinentalne Hrvatske (Erduta, Iloka, Đakova, Kutjeva, Zagreba) prikazan je rad beračice, koja po navodima zastupnika zamjenjuje 100 radnika i može obrati oko 6 ha vinograda dnevno. Potrošnja goriva je 8,4 l/ha. Čistoća berbe zadovoljava, osim oko stupova gdje zaostane neobranoga grožđa i potrebno je ručno obrati grožđe iza prolaska beračice. Problem se javlja i ako su neki grozdovi suviše nisko te ih stroj ne može zahvatiti. Vrlo je važno već tijekom podizanja novog nasada vinograda prilagoditi armaturu i uzgojni oblik ako se u budućnosti planira rad ljudskih ruku zamijeniti strojnom berbom.

Hoće li u budućnosti strojevi zamijeniti ljudski rad i u poslovima oko berbe grožđa?

Odsjek HZPSS-a Osječko-baranjske županije,
Ruža Skenderović, dipl. ing. agr., stručni svjetnik

Pripremi za ispis