Skinut pokus hibrida kukuruza – Vaška 2007.

Ovaj zadnji, 4. listopada 2007., javno je prezentiran svim lokalnim poljoprivrednicima i sudionicima pokusa, a popratili su ga radio HRT1 i ekipa Plodova zemlje HTV-a.

Cilj je bio uz visoku agrotehniku, popraćenu analizom tla i preporukama za gnojidbu od 12 t zrna/ha, što je u samom pokusu podignuto na 14 t zrna/ha, pokazati da je to u praksi moguće, naročito sada kada je kukuruz cijenjen ¨suhim zlatom¨.

No, za tako nešto moralo se poklopiti puno toga. Najveći konkurent bile su klimatske prilike tijekom srpnja, kada je u pitanju Virovitičko-podravska županija. Osim agrotehnike i nivoa ulaganja, presudan faktor bio je tip i kvaliteta tla. Ovaj faktor nažalost jedan je od glavnih čimbenika ovogodišnjih niskih prinosa na području cijele RH. Na našu sreću ovaj faktor u pokusu hibrida kukuruza Vaška 2007. nije imao tako velik i odlučujući značaj.

U pokusu je zasijano ukupno 49 hibrida vegetacijskih skupina 200 – 600 sljedećih sjemenskih kompanija: BC Institut Zagreb, Poljoprivredni Institut Osijek, Pioneer sjeme, KWS sjeme, RWA Raiffeisen agro, NK sjeme Syngenete, LG sjeme Sjemenarne Zagreb i Dekalb sjeme tvrtke Monsanto.

Sjetva je bila po vegetacijskim skupinama, na mjestu je vagano i analizirano prinosno ali i komercijalno.

Rezultati koji se nalaze u tablici ne smiju se nikako globalizirati, oni su rezultat određene agrotehnike i određenog lokalnog mikroklimata. Nakon analiza koje će uključiti sva tri pokusa podaci mogu biti nešto vjerodostojniji, no isto tako predodređeni s rezervom. U svakom slučaju s istim principom pokusa namjeravamo nastaviti, kako bi rezultati koje ćemo analizirati kroz nekoliko uzastopnih godina dobili jednu drugu dimenziju i približnu vjerodostojnost.

U tablici prikazani su svi hibridi u pokusu s pripadajućim sklopom, vlagom u berbi, prinosom suhog i vlažnog zrna, te bruto dohotkom baziranim na prinosu vlažnog zrna pripadajuće vlage i cijene pripadajuće vlage u trenutku berbe na području Virovitičko-podravske županije, rangirani upravo po bruto dohotku. Na dnu tablice istaknuti su prosječni rezultati vlage, suhog i vlažnog zrna, pripadajuće cijene za vlažno zrno i bruto dohotka po ha.

 2007_10_11_03.jpg

Odsjek HZPSS-a Virovitičko-podravske županije,
Siniša Hrgović, dipl. inž. agr., viši stručni savjetnik

Pripremi za ispis