Zajedno u nabavci prikolice za kalcifikaciju zemljišta

Ne bi to bila posebna vijest da nismo nastavili provoditi strategiju Udruge u kojoj se kaže da ćemo jednog dana u okviru udruge ustrojiti i strojni prsten kako bi zainteresirani članovi imali čim manja ulaganja, ali i razvijali osjećaj zajedništva. Ovom aktivnošću smo, do sada, uspjeli okupiti 16 članova Udruge koji su uložili u zajednički stroj, te još 3 zainteresirana OPG izvan Udruge. Prvi je to korak i jedan od modela na kojem ćemo testirati buduće zajedničke aktivnosti i kristalizirati odnose prema zajedničkim strojevima, ustrojiti međusobne kriterije odnosa i povećati povjerenje prema zajedničkom kapitalu. Spremni se suočiti sa problemima vjerujemo u uspjeh i uprkos skepticima koji na ovu aktivnost gledaju sa odstojanja.

2007_09_21_04.jpg
Stroj je podešen i pušten u rad (20. rujna 2007.) na OPG Majetić iz Milanluga

Prikolica će biti povjerena na čuvanje i brigu o njenoj ispravnosti jednom od članova Udruge koji ima istančan osjećaj za mehanizaciju. Biti će načinjen Ugovor o korištenju prikolice s definiranim obvezama odnosa između svih koji su uložili u njenu nabavku. Nadalje, biti će prikupljana i naknada za njeno korištenje (prijeldozi su po ha ili po t rasipanog materijala) kako bi se stvorio fond za održavanje, a u budućnosti, ako sve bude u redu i za kupovinu novije ili još jedne u zavisnoati od potreba. Svi članovi Udruge dobili su obavijest o mogućnosti sudjelovanja u vlasništu prikolice i od volje im je. Dogovoreno je da će najam prikolice biti manji za one koji su sudjelovali u njenoj nabavci, nešto veći za ostale članove udruge, a najveći za one koji nisu članovi udruge i nisu sudjelovali sa sredstvima u njenoj nabavci. 

Potrebno je napomenuti specijaliziranost prikolice za rasipanje materijala za kalcifikaciju u odnosu na improvizirane radnje sa priključcima koji su prilagođeni u određenom trenutku za rasipanje. Nema toliko rasipanja materijala i raznošenja istog po okolici i osobama koje obavljaju kalcifikaciju. Većeg je kapaciteta, pa može s jednim punjenjem obaviti više posla. Rasipanje je brže i kvalitetnije jer materijal rasipa u tragovima iza prikolice u rasponu od 6 metra što omogućuje i njegovo ravnomjerno unošenje u tlo i ravnomjerno djelovanje na biljke u kasnijoj fazi.

Istaknimo na kraju, da je tip prikolice koji smo nabavili zajedničkim dogovorom, prvi takav na našem terenu. Neka nam je sa srećom u izgradnji zajedništva sa ciljem ustroja mehanizacijskog prstena putem kojeg ćemo koristiti i ostalu mehanizaciju po dogovoru.  Prvi praktični korak smo učinili.

Odsjek HZPSS-a Požeško-slavonske županije,
mr. sc. Miroslav Kovač, r
ukovoditelj Odsjeka

Pripremi za ispis