Povratak lucerne «kraljice krme» u Zlatnu dolinu

Prijašnjih smo godina poticali naše klijente na kalcifikaciju zemljišta i sjetvu djetelina i trava upućujući ih na ogroman značaj jednog i drugog. Prvog za popravljanje kvalitete zemljišta i drugog za pripremu kvalitetne krme. Činili smo to putem predavanja, medija, letaka, predlaganja mjera lokalnoj upravi, i sl. Prošle smo godine uz pomoć obiteljskog gospodarstva Enjingi, poznatog po vinogradarstvu i vinarstvu i Vlatke Stranjik, dipl. ing. agr., iz tvrtke «Kamen Sirač» organizirali prezentaciju kalcifikacije tla na 13 ha zemljišta uz zasijavanje lucerne i smjese engleskog ljulja i crvene djeteline. Sve radnje vođene su uz prisustvo djelatnika Odsjeka HZPSS-a Požeško-slavonske županije, a glavninu aktivnosti vodio je Ivan Han, dipl. ing., savjetnik za ratarstvo. VAŽNO! Naglasimo da je na parcelama OPG-a Enjingi načinjena analiza pH zemljišta koja je prije kalcifikacije iznosila 3,66 u KCl. Znači, izuzetno kiselo zemljište koje je nakon provedenih agrotehničkih mjera ove godine dalo 5 otkosa lucerne i 4 otkosa engleskog ljulja.

Ove smo godine učinili korak naprijed i pojačali aktivnosti organiziravši isto putem Udruge uzgajatelja simentalskog goveda Požeštine po principu direktne pomoći članovima Udruge u organizaciji nabavke materijala za kalcifikaciju i sjemena. Tom prilikom, važno je naglasiti, uspjeli smo dogovoriti i povoljnije cijene za članove Udruge.  

Rezultati operativnih aktivnosti na terenu koji nas ohrabruju u nastojanju da zemlji vratimo plodnost i proizvedemo što više kvalitetne krme te tako smanjimo troškove proizvodnje, su značajni u odnosu na prošle godine. U suradnji s Udrugom uzgajatelja simentalskog goveda Požeštine i 41 članom udruge, u rujnu ove godine smo na teren Požeštine organizirano i uz stručnu pomoć dopremili:

  • 276 tona materijala za kalcifikaciju (CaCO3 52% i MgCO3 43,5 % )
  • 1068 kg sjemena lucerne i djetelina
  • 607 kg sjemena trava

2007_09_21_02_1.jpg
Pomoć u nabavci i distribucija sjemena u Kaptolu ispred Ureda HZPSS

Ovim aktivnostima zasijano je i biti će ovih dana, a pod kontrolom stručnjaka Odsjeka HZPSS-a Požeško-slavonske županije, oko 35 ha lucerne i 20 ha trava, te provedena mjera kalcifikacije tla na približno 70 ha.

Još ove godine, a i idućih, opravdano očekujemo sve veći interes poljoprivrednika za opisane mjere, a posebno stočara koji na ovaj način mogu proizvesti veće količine kvalitetne krme koja opet može zamijeniti veće količine sve skupljih žitarica i uljarica. Zbog korištenja spomenutih žitarica i uljarica u proizvodnji energije i namijenjene im uloge za budućnost, možemo očekivati njihove konstantno više cijene.

Odsjek HZPSS-a Požeško-slavonske županije,
mr. sc. Miroslav Kovač, r
ukovoditelj Odsjeka

Pripremi za ispis