Istarski vinari u Ludbregu i Varaždinu

Dobro raspoloženje i prijateljsko ozračje zavladalo je već u prvom trenu susreta s ljubaznim domaćinima. Pročelnik Varaždinske županije mr. sc. Zvonimir Jantol i savjetnica Valerija Nemec Pokos prošetali su nas Ludbregom i upoznali s njegovim znamenostima. Ponosno su kazali kako se nalazimo točno u centru svijeta. Da to nisu samo puste priče svjedoče i brojne legende. Naš posjet Ludbregu poklopio se sa Euharistijskim proštenjem, na Svetu Nedjelju.

Nakon posjeta Ludbregu odvezli smo se u Imbriovec u posjet agroturizmu Crnko, vlasnika Stanka i Ivanke Crnko. Obitelj posjeduje 16.000 čokota vinove loze. U drvenoj kleti koja se nalazi u predovnom okruženju, koju odlikuje urednost, lijepta i sklad, degustirali smo njihova vina: graševinu, sauvignon, bijeli pinot. Za posebne kupce nudi se i ledeno vino po cijeni 350 kuna. Ivanka Crnko, inače pjesnikinja, izrecitirala nam je svoju pjesmu o vinu, te pjesmu o svom zavičaju.

U drugom agroturizmu „Kod Barbare“, vlasnice Štefanije Eršek, dočekao nas je savjetnik Miroslav Matovinović. Ova obitelj posjeduje 4.000 čokota vinove loze. Ovdje smo također degustirali njihova vina i ručali specijalitete tipične za njihovo podneblje, pečenu patku i mlince.

U poslijepodnevnim satima stigli smo u Varaždin. Tamo nas je dočekala savjetnica Mara Bogović. Vrlo stručno, poput pravog turističkog vodiča, prošetala nas je Varaždinom  te nas upoznala sa njegovom poviješću i znamenitostima. I opet, naš se posjet Varaždinu poklopio  sa još jednim lijepim događajem, uličnim festivalom poznatim pod nazivom Špancirfest.

Prepuni utisaka vratili smo se kući, s obećanjem ponovnog susreta.

 

Odsjek HZPSS-a Istarske županije,
Branko Franković, dipl. ing. agr., stručni savjetnik

Pripremi za ispis