Prva izložba goranskih kravljih sireva

Područje Gorskog kotara od davnina je poznato po stočarskoj proizvodnji. Prevladavalo je govedarstvo, a ovčarstvo i kozarstvo je bilo manje zastupljeno. Mlijeko i prerađevine od mlijeka bile su svakodnevna hrana goranskih žitelja. Izrađivali su se razni sirevi u tipu škripavca, svježi sirevi – neki u tipu ličke base, polutvrdi sirevi i kiselo mlijeko.

Današnja slika je nešto drugačija i sve se manje domaćinstava bavi stočarskom proizvodnjom. Zapostavila se i tradicija u izradi sireva. Iz tog smo se razloga odlučili organizirati prvu izložbu goranskih kravljih sireva. Neka su gospodarstva krenula u registraciju svojih mini sirana i želja im je da se što prije registriraju. Ova izložba bila je poticaj  tim gospodarstvima da se registriraju i poticaj u nastojanjima da se održi tradicija u našim krajevima, održi i oživi stočarstvo i naš prekrasni goranski krajobraz. Sva ta gospodarstva pokazuju želju za poboljšanjem u kvaliteti njihovih gotovih proizvoda kroz suradnju sa Hrvatskim zavodom za poljoprivrednu savjetodavnu službu i sa Centrom za brdsko-planinsku poljoprivredu.

Prekrasan sunčani dan, u najvišem stalno naseljenom mjestu u Hrvatskoj bio je jedan od razloga da je broj posjetitelja bio vrlo velik.

Od jedanaest sati izlagači su se počeli sakupljati i aranžirati svoje stolove svi su se željeli pokazati u najboljem svijetlu u čemu su i uspjeli po ocjeni brojnih posjetitelja.

Zatim su održana predavanja prikladnih tema za takav skup „Pogreške sira“ doc.dr.sc.Samir Kalit, „Kvalitetnom sirovinom do kvalitetnog sira“ – Predrag Janeš inž, HZPSS i  „Registracija mini sirana-županijski program“ –Dalibor  Šoštarić inž, CBPP.

U trinaest sati počelo je službeno otvaranje izložbe. Uvodni govor održala je Marica Francišković, predsjednica Udruge proizvođača mlijeka Primorsko-goranske Županije. Sve prisutne pozdravili su i uputili riječi potpore održavanju takve izložbe i načelnik Općine Mrkopalj g. Ivan Butković, zatim dožupan Primorsko-goranske Županije g. Luka Denona, predsjednik odbora za poljoprivredu i šumarstvo g.Božidar Pankretić, a ispred Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva posjetiteljima su se obratili g. Mihovil Štimac i g. Ivan Hodalić, pomoćnik ministra. Nakon toga uslijedila je podjela priznanja i medalja koja su dodijelili g. mr.sc.Božidar Pankretić i doc.dr.sc.Samir Kalit.

Tu ne mogu, a da ne spomenem sva ta gospodarstva jer se izložba bez njih ne bi održala. To su: OO BARBARIĆ Jablan sa osvojenom zlatnom i brončanom medaljom, OPG BLAŽEVIĆ Sunger, OG FRANCIŠKOVIĆ Begovo Razdolje sa osvojenom srebrnom i brončanom medaljom, OPG FRANCIŠKOVIĆ Bojan Begovo Razdolje sa osvojenom srebrnom medaljom, PO GROHAR Jablan, OPG KAMENAR „Sirana Frankulin“ Grobnik, PO KRUŽIĆ Sunger sa osvojenom brončanom medaljom, OPG MRVOŠ Ljubošina koji su osvojili dvije zlatne i brončanom medaljom, OPG PINTAR Čabar, OPG ŠTIMAC A. Begovo Razdolje, OPG ŠTIMAC A. Tuk, OPG TOMIĆ J. Mrkopalj sa osvojenom srebrnom medaljom, OPG TOMIĆ E. Mrkopalj, OPG TRBOVIĆ Trnova Poljana, OPG ZABORAC Begovo Razdolje, gost izlagač sa kozjim sirevima bio je OPG VIČEVIĆ Škrljevo sa osvojene dvije srebrne medalje.

Nakon tog svečanog dijela svi posjetitelji mogli su razgledati izložene sireve, a i uživati u okusima sireva proizvedenih od mlijeka sa planinskih pašnjaka. U kasnim poslijepodnevnim satima izložba je privedena kraju. Izlagači su otišli kućama sa željama da iduće godine osvoje još više medalja, a gosti puni dobrih utisaka.

Odsjek HZPSSa Primorsko-goranske županije
Predrag Janeš, inž. agr. – viši stručni referent za stočarstvo

Pripremi za ispis