Dani voća i povrća Zadarske županije

Začetnici promocije poljoprivrednih proizvođača su stručni savjetnici Poljoprivredno savjetodavne službe naše županije koji nastoje izložbom domaćih poljoprivrednih proizvoda potaknuti na potrošnju istih i naravno na smanjenje uvoza, jer veliki su poljoprivredni potencijali Zadarske županije, koja raspolaže sa 231.746 ha poljoprivrednih površina, od čega na obradive otpada 69.236 ha. Do 1.srpnja 2007.godine u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava upisano je 6.580 gospodarstava, a broj obrta koji imaju registriranu poljoprivrednu djelatnost je 756.

Zadarska županija je prepoznatljiva po proizvodnji sezonskog voća (breskva i nektarina, višnja maraska, ljetna jabuka, smokva), stolnog grožđa i svih vrsta povrća. Današnja proizvodnja kreće se u granicama do 40.000 tona povrća, oko 8.000 tona voća i 500 tona stolnog grožđa. Međutim, strategijom razvoja poljodjelstva Zadarske županije, izrađene 1999.godine, procijenjeno je da se ovdje može proizvesti oko 120.000 tona povrća (za potrošnju u svježem stanju, za industrijsku preradu i sušenje), 20.000 tona sezonskog voća i oko 12.000 tona stolnog grožđa.

Hrvatski zavod za poljoprivrednu savjetodavnu službu u sklopu svojih mogućnosti, radi na realizaciji ove strategije i to na način da pomaže poljoprivrednim gospodarstvima osim promocijom i edukacijom i u svim državnim programima razvoja. Posebna pozornost pridaje se provedbi Operativnog programa podizanja trajnih nasada i Operativnom programu povrtlarske proizvodnje. Do danas su realizirani ili su u tijeku brojni programi podizanja višegodišnjih nasada na državnom poljoprivrednom i na šumskom zemljištu koje je dano na služnost, te na poljoprivrednom zemljištu u vlasništvu obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Cilj ove izložbe je pokazati visoku kakvoću domaćih proizvoda, postojeći sortiment, te upoznati proizvođače sa trendovima u europskoj poljoprivredi.

Odsjek HZPSSa Zadarske županije
Gordana Dragun,dipl.ing. , stručni savjetnik
 

Pripremi za ispis