Kukuruzna zlatica

(Diabrotica virgifera virgifera)

Ovih dana učestali su upiti poljoprivrednih proizvođača o kukuruznoj zlatici. Je li moguće da to ona leti i hrani se u njihovim njivama zasijanim kukuruzom? Zašto je kukuruz “pao”?

Na žalost, to jest KUKURUZNA ZLATICA. U SAD-u je to najznačajniji štetnik kukuruza. U Europi je prvi puta nađena 1992. u Europi (Surčin, pokraj Beograda), a u Hrvatskoj (okolica Županje) 1995. godine. Odrasla zlatica leti i tako se svake godine širi sve više prema zapadu.

IZGLED ŠTETNIKA:

Kukurzna zlatica je kornjaš duguljastog tijela dug 5-6 mm. Pokrilje je žute boje sa crnim prugama na hrptu (ženka) ili gotovo potpuno crno (mužjak). Ticala su duga i nitasta. Noge su tamne sa žutim dijelovima. Ličinka živi na korijenu kukuruza. Žućkastobijele je boje, s tamnom glavom. Naraste do 15 mm. Najveće štete nanosi ličinka izgrizanjem korijena biljaka kukuruza. Oštećene biljke se pod težinom klipa izvaljuju u obliku guščjeg vrata:


(Guščiji vrat)

ili daju manji prirod. Odrasli oblici izgrizaju lišće u obliku pruga.

Osim lišća, izgrizaju i svilu zbog čega dio klipa ostaje bez zrnja. Odrasli oblici hrane se polenom pa se tijekom srpnja, kolovoza i rujna nalaze na metlici (cimer), svili klipa i listovima (kamo pada polen).

BIOLOGIJA:

Tijekom zadnje dekade lipnja i tijekom srpnja, iz tla izlaze odrasli insekti koji se hrane lišćem i polenom, izgrizaju svilu zbog čega dio klipa ostaje bez zrnja (smanjena oplodnja) – NAJVEĆE ŠTETE U PROIZVODNJI SJEMENSKOG KUKURUZA. U ovoj godini pojava odraslih mogla se zamijetiti već sredinom lipnja. Sada u kukuruzištima možemo vidjeti odrasle štetnike koji su već spolno zreli:


(Kopulacija, parenje mužjaka i ženke: Foto Suzana Pajić)

Zatim slijedi odlaganje jaja u tlo (ujesen). Tijekom svibnja i lipnja izlegu se ličinke (hrane se korijenjem kukuruza), kukuruz polegne – “GUŠČJI VRAT”. (vidi fotografiju: guščji vrat)

MJERE SUZBIJANJA:

NAJVAŽNIJE JE NE SIJATI UZASTOPCE KUKURUZ NA ISTOJ POVRŠINI! MONOKULTURA KUKURUZA POGODUJE RAZMNOŽAVANJU I ŠIRENJU KUKURUZNE ZLATICE!

  • plodored (jaja odlaže u polja kukuruza)
  • ličinke jedu korijen kukuruza, a u tlu su vrlo slabo pokretne
  • ako parcela nije zasijana kukuruzom, ličinke uginu od gladi

INSEKTICIDI:

Na površinama gdje je brojnost kukuruzne zlatice velika, a ipak se sije kukuruz nakon kukuruza, morat će se primjeniti insekticid i pridržavati se uputa uz svaki pojedini insekticid. Postoji nekoliko mogućnosti:

  • primjena granuliranih insekticida u vrijeme sjetve kukuruza (kao i za žičnjake), PAZITI: ličinke rade štetu krajem svibnja i u lipnju, što je kasnije nego oštećenja od žičnjaka (insekticid mora imati dugotrajno djelovanje) u trake
  • prskanjem škropivima u traku prilikom sjetve ili u drugoj polovici mjeseca svibnja uz biljke kukuruza, uz inkorporaciju (plitko unošenje insekticida u tlo)
  • primjenom tekućeg insekticida peristaltičkom pumpomu trake u vrijeme sjetve kukuruza
  • sjetvom tretiranog sjemena

Svaka od navedenih mjera, koju god da odabere poskupljuje proizvodnju kukuruza, a neke od navedenih iziskuju dodatnu poljoprivrednu opremu (npr. depozitori za granule ili peristaltička pumpa).

DAKLE, NEMOJMO PANIČARITI, ALI POČNIMO RAZMIŠLJATI O EKONOMIČNOSTI PROIZVODNJE KUKURUZA! POŠTUJMO PLODORED!

PRVE EKONOMSKE ŠTETE KOJE SMO PRIMIJETILI NA PODRUČJU NAŠE ŽUPANIJE U SURADNJI S POLJOPRIVREDNIM PROIZVOĐAČEM, AGRONOMSKIM FAKULTETOM IZ ZAGREBA (ZAVOD ZA ZOOLOGIJU) bile su  2006. godine na području Prekodravlja.


(Fotografije: štete iz jeseni 2006. godine)

Tijekom lipnja 2007. dojave o pojavi guščjeg vrata primili smo sa područja općina: Gola, Virje, Đelekovec, Drnje, Peteranec, Rasinja. Smatram da kukuruzne zlatice ima i na puno širem području, samo što je naši poljoprivredni proizvođači vjerojatno nisu primjetili. Djelatnici Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu još od 1998. godine prate pojavu i povećanje brojnosti ovog štetnika. Pojavu kukuruzne zlatice i prvih ekonomskih šteta bilo je i realno očekivati jer smo još 2004. godine na feromonskom mamcu zabilježili ulov 14,6 odraslih zlatica po danu (kod ulova iznad 10 – OČEKUJEMO ŠTETE OD LIČINKI!).


(Ulov na feromonskom mamcu)

Mamce smo postavljali oko 20. lipnja i u kukuruzištu su bili do same berbe kukuruza. Odrasle kukuruzne zlatice još možemo naći u listopadu u našim usjevima kukuruza (ovisno o vanjskim temperaturama).   

ZABLUDE I ISTINE O KUKURUZNOJ ZLATICI:

Kukuruzna zlatica ne prenosi se sjemenom

Njena pojava ne ovisi o odabranom hibridu kukuruza, nego o odabranoj parceli za sjetvu kukuruza.

Pripremi za ispis