5.natjecanje orača Vukovarsko-srijemske županije

Općini Drenovci kao organizatoru natjecanja u tom zahtjevnom poslu pomogli su: Udruga natjecatelja u oranju Vukovarsko-srijemske županije, Upravni odjel za poljoprivredu i šumarstvo Vukovarsko-srijemske županije i Odsjek HZPSS-a Vukovarsko-srijemske županije.

Pokrovitelj natjecanja i onaj koji je najviše pomogao da se ova manifestacija kvalitetno organizira je Županija Vukovarsko-srijemska tj. Upravni odjel za poljoprivredu i šumarstvo VSŽ. koji je osigurao prvu nagradu (dvobrazni plug), Općina Drenovci je osigurala drugu nagradu ( 5.000,00 Kn.), a glavni sponzor Lateran – Vinkovci sponzorirao je treću nagradu (3.000,00 Kn.) i uvelike pomogao oko organizacije.

Već u rano jutro nestrpljivi natjecatelji su se počeli skupljati i razmjenjivati iskustva. Bilo je prijavljeno 15 natjecatelja, ali radi opravdanih razloga četvorica su nažalost morala odustati i prije nego su počeli natjecanje. Na startu se pojavilo 11 odvažnih natjecatelja.

Točno u 10.00 sati sve okupljene, a bilo ih je u grubo par stotina, je pozdravio Predsjednik udruge natjecatelja u oranju VSŽ. Ivica Kalistović, djelatnik HZPSS-a Vukovarsko-srijemske županije, i zaželio ugodan boravak i lijepo druženje. Zatim su riječ dobili: Petar Kulić –  dožupan VSŽ, Drago Klarić – načelnik Općine Drenovci, Stjepan Fodor – rukovoditelj Odsjeka HZPSS-a Vukovarsko-srijemske županije, Tugomir Majdak – predstavnik MPŠVG. i član Svjetske udruge orača. Svi redom su naznačili važnost oranja kao najznačajnije agrotehničke mjere u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji, i zaželjeli da pobjedi najbolji.

Nakon svečanog otvorenja jedanaest (11) odvažnih natjecatelja su izvukli startne brojeve i na znak Vrhovnog suca Ivice Kalistovića, krenuli sa oranjem. Četiri suca, ali i brojna publika, pažljivo su pratili rad svakog natjecatelja. Zahvaljujući izrazito vrućem vremenu i suhoj i nabijenoj zemlji, oralo se teško, ali za iskusne orače nema prepreka. Oralo se po pravilima koja vrijede i za Svjetsko natjecanje. Svaka brazda je pažljivo izorana i strogo se pazilo na sve elemente koji se ocjenjuju. Na zadovoljstvo svih prisutnih, sve je proteklo u najboljem redu. Nakon završetka oranja i sudačkog ocjenjivanja , svi podaci su pažljivo obrađeni i pristupilo se proglašenju najboljih orača, koji su uz vrijedne nagrade dobili i Diplome HZPSS-a, a prva dvojica mogućnost natjecanja na državnoj razini. To su:

  1. Luka Matajić – Drenovci
  2. Zlatko Polančec – Rajevo Selo
  3. Mijo Kurbanović – Drenovci

Svi ostali natjecatelji dobili su Priznanja HZPSS-a, i prikladne vrećice sa publikacijama, a gospodin Franjo Dominković iz tvrtke „Poljoopskrba“ poklonio je svakom natjecatelju sjetvenu jedinicu šećerne repe.

Natjecatelji su shvatili cilj ove manifestacije a to je, uz natjecanje, prvenstveno stjecanje znanja o oranju, ali i druženje, pa se nakon dodjele nagrada prionulo jelu i piću uz nezaobilazne tamburice u ovakvim prigodama. Dobro raspoloženje se produžilo dugo u popodnevne sate.

Odsjek HZPSS-a Vukovarsko-srijemske županije,
Đuro Cerovčec, dipl.inž.agr., stručni suradnik za mehanizaciju

Pripremi za ispis