Zob

Zob je najcjenjenija u ishrani konja. U odnosu na ostale žitarice zrno zobi ima 2-3 puta više masti, a bjelančevine su znatno probavljivije. Osim kvalitetnog zrna, i sama stabljika zobi predstavlja kvalitetniju krmu od ostalih žitarica. Stoga se zob često sije za zelenu krmu, sama, ili u smjesi s lucernom, djetelinom ili stočnim graškom. U našem kraju, poznata je i kombinacija fakultativne ozime zobi (Džoker) s grahoricom. Međutim, moramo biti realni i priznati da ova žitarica gubi ekonomsku važnost. Površine zasijane njome iz godine u godinu se smanjuju.

2007_06_26_8.jpg

Ipak, da podsjetim: zob u odnosu na druge žitarice ima manje zahtjeve prema tlu: bolje podnosi kisela tla u odnosu na pšenicu, a naročito ječam, bolje podnosi tla tek privedena kulturi i teža (hladnija) tla. Ima bolje razvijen korijen od ostalih žitarica i dobro iskorištava teže pristupačna hranjiva, ali jako dobro reagira na kvalitetnu gnojidbu.

Pri žetvi moramo voditi računa o tome da zob neravnomjerno dozrijeva. Žetvu treba obaviti kad vršni dio metlice dosegne punu zrelost, a prije osipanja vršnih klasića..

Odsjek HZPSS-a Koprivničko-križevačke županije,
Tatjana Međimurec, viši stručni savjetnik za travnjaštvo i krmno bilje

Pripremi za ispis