Tečaj iz senzorske analitike djevičanskog maslinova ulja

Zašto USAMU? Udruga USAMU djeluje od 2006. i broji 22 senzorska analitičara. Do sada je održala 9 edukacija tog tipa, kroz koje je prošlo 112 polaznika.

O visokim kriterijima, koje je USAMU sama zacrtala u svom radu, govore i podaci da su tijekom 2006. godine odradili senzorska ocjenjivanja za 10 manifestacija maslinova ulja, na kojima je kušano 530 uzoraka u 39 ocjenjivačkih komisija. U 2007. godine odradili su već senzorska ocjenjivanja za 8 manifestacija maslinova ulja, a ocijenjeno je ukupno 320 uzoraka u 26 ocjenjivačkih komisija. 

Edukaciji za savjetodavce, prvoj «ovog tipa», prisustvovalo je 14 djelatnika HZPSS-a: N. Hrelja, Marina Kocijančić, Ž. Peran, Karmen Karlić, I. Peranić, M. Andrić, D. Pamić, Silvija Matković, B. Bokšić, Ž. Kovačić, F. Marinović, M. Tomić, S. Štambuk te Višnja Šimunović.

Tečaj je tekao točno prema zacrtanom programu. Prvog dana, nakon dolazaka u Istarske toplice i smještaja, uvodnim riječima polaznicima edukacije su se obratili organizatori Višnja Šimunović, načelnica Odjela VVV i S. Štambuk, viši stručni savjetnik za mediteransko voćarstvo, ukazujući na potrebu organiziranja takve edukacije, kao prve u nizu kontinuiranog obrazovanja o panel testu maslinova ulja.

Teoretski dio tečaja započeo je  predavanjem prof. dr.sc. Olivere Koprivnjak «O kakvoći, vrstama i etiketama maslinovih ulja». Kroz jasno, sistematizirano i jezgrovito izlaganje prof. Koprivnjak provela je polaznike tečaja kroz proces dobivanja maslinovog ulja, vrste maslinovih ulja i podjele ulja prema kakvoći, zakonsku regulativu koja se odnosi na maslinovo ulje, kao i pravilno označavanje maslinovih ulja u prodaji.

Drugo predviđeno predavanje bilo je izlaganje dr.sc. Nade Franković o «Senzorskom ocjenjivanju djevičanskih maslinovih ulja». Bila je to prilika naučiti koja su to poželjna, a koja nepoželjna svojstva maslinova ulja te upoznati se s tipovima maslinovih ulja obzirom na okusno-mirisna svojstava. Nadalje, polaznici su imali priliku upoznati uvjete potrebne za provođenje senzorskih analiza, pravila ponašanja senzorskih analitičara i ocjenjivačke listiće.

«Nutritivna i zdravstvena vrijednost djevičanskih maslinovih ulja» bila je tema izlaganja dr. sc. Viviane Lušetić Buršić.Govorilo se tu o prednostima maslinovih ulja u prehrani u odnosu na masti, posebice zbog kemijskog sastava ekstra djevičanskog maslinova ulja, o pozitivnom utjecaju na zdravlje, piramidi mediteranske prehrane i gastronomskoj primjeni maslinova ulja.

Nakon odrađenog prvog dijela tečaja, teoretskog, ali vrlo zanimljivog i korisnog, načelnica Odjela za VVV održala je kratki radni sastanak.

Drugog dana održavanje tečaja se premjestilo u obližnju osnovnu školu  u mjestu Livade, gdje je u 9.00. sati nastavljen praktični dio edukacije. Učenička učionica bila je idealno mjesto za nastavak tečaja.

2007_06_26_2.jpg

Praktični dio je vodila prof. Olivera Koprivnjak, uz asistenciju dr. Franković i dr. Lušetić Buršić, a započeo je uvodnim testom preferencije. Zadatak je bio pomirisati i okusiti svako od tri propisno zagrijana uzorka ulja, u adekvatnim tamno plavim čašicama za degustaciju maslinova ulja te potom označiti brojevima 1, 2 i 3 koje se ulje najviše sviđa kušaču, koje najmanje, a koje zauzima srednju poziciju. Također je trebalo svaku od tih ocjena i opisno obrazložiti.

2007_06_26_3.jpg

Pozitivnasvojstva maslinovih ulja apsolvirana su kroz kušanje, raspravu i usporedbu pet pomno odabranih uzoraka ekstra djevičanskih maslinovih ulja, počevši sa slatkim i voćnim, preko skladnih, harmoničnih pa sve do izrazito gorkih i pikantnih uzorka ulja.

Nakon kratkog odmora došlo se i do ružnijeg dijela priče: prepoznavanja negativnih svojstva ulja, kroz pet gotovo školski odabranih uzoraka ulja, s jasno izraženom jednom manom. To ustvari i nije bilo tako lako pripremiti i izdvojiti, jer većina loših ulja ima više mana:  manu na pljesnivo, vinski-octikavo ulje, miris i okus po uljnom talogu, po upaljenom plodu, užeglo maslinovo ulje. Sve su to mane koje su polaznici tečaja naučili prepoznavati, uz pojašnjenje o uzrocima nastajanja tih nepoželjnih svojstava u ulju.

Po završetku edukacije posjećeno je obližnje uzorno OPG u zaseoku Ipši iznad Livada, OPG vlasnika Klaudija Ipše, koje se bavi proizvodnjom maslina i maslinova ulja. Gospodarstvo od 1998. obnavlja i sadi nove nasade te tako danas ima u intenzivnoj prizvodnji više od tisuću stabala maslina na oko 5 ha, većinom na terasama. Od 2005. uvršteni su u vodič najboljih maslinovih ulja u svijetu, «L` ekstravergine». Ponovo su kušana sortna maslinova ulja, ali su kušane i delicije s maslinovim uljem i tartufima, koje je domaćin pripremio.

2007_06_26_4.jpg

Ponuda ekstra djevičanskog maslinova ulja na OPG Ipša

2007_06_26_5.jpg

Crni tartuf – omiljeni začin istarskim delicijama s tjesteninom i jajima

Zadovoljni, s novim znanjima o okusima i mirisima maslinovih ulja, krenuli su polaznici tog prvog tečaja senzorske analitike maslinova ulja iz «bijele Istre», uz želju i preporuku da tu ili takvu sličnu edukacija prođu svi savjetnici priobalnih županija, bez obzira na specijalističko usmjerenje, a koji rade s maslinarima te također da ta započeta edukacija dobije svoj nastavak.

Odsjek HZPSS-a Primorsko-goranske županije,
Karmen Karlić, stručni savjetnik

Ured ravnatelja HZPSS-a,
Višnja Šimunović, načelnica Odjela

Pripremi za ispis