Plutavost na lišću pelargonie

Plutavost na lišću Pelargonia ne uzrokuju patogeni organizmi, radi se o promjenama uzrokovanim fiziološkim poremećajima. Smatra se da je glavni uzrok vodeni disbalans u supstratu za vrijeme hladnijeg oblačnog vremena ili kada je zemlja pretjerano vlažna i topla a zrak s visokom vlažnošću i hladniji.

2007_06_26_1.jpg

SIMPTOMI – prvo se pojavljuju klorotične zelenkaste mrlje na licu lista. One se dalje razvijaju u vodenkaste mjehuriće na naličju lista koji postaju plutasti i smeđkasti. U najgorem slučaju list može požutjeti , odumrijeti i otpasti. Ponekad plutavost u pojedinoj fazi može „oponašati“ odnosno sličiti bakterijskoj paleži (Xanthomonas campestris pv. Pelargonii) ali je od te bolesti upravo razlikuju plutasti mjehurići.

UZROCI – osim već navedenog nejednoličnog režima odnosno neujednačenog zalijevanja supstrata mogući uzroci su i visoka relativna vlažnost zraka bez dovoljno svjetla, pretjerana gnojidba dušikom te štetan utjecaj direktnog sunčevog svjetla. Najčešće u praksi imamo situaciju prisutnosti većine ovih mogućih uzroka.

2007_06_26_2.jpg

Stoga treba voditi računa o izboru povoljnog položaja za držanje Pelargonia a to je sunčano stanište ali zaštićeno od izravnog podnevnog sunca. Nadalje radovito i ujednačeno zalijevanje u jutarnjim satima odstajalom vodom (izbjegavati večernje zalijevanje jer se ulazi u noć kada se povećava zračna vlaga bez svjetla), Redovito odstranjivati ocvale cvjetove i prihranjivati. Dobro bi bilo svakih 15 dana primijeniti prihranu HASCON M 10 AD u količini 30 ml/10 l vode (ili neko drugo gnojivo za folijarnu prihranu sa većim sadržajem fosfora i kalija) uz dodatak DRIN-a u količini 5-10 ml/10 l vode.

Pripremi za ispis