Prezentacija linije strojeva u vinogradarstvu

Organizatori prezentacije su bili: Grad Ilok, Iločki podrumi d.d., HZPSS, Tina Ilok, PA-VIN d.o.o. Jastrebarsko, MESSIS d.o.o. Zagreb, Agromehanika d.o.o. Bjelovar. Prezentaciju je uspješno vodio gospodin Ivo Juras, dipl. inž., načelnik Odjela za mehanizaciju pri HZPSS-u. Nazočne vinogradare, a bilo ih je oko 120, je pozdravio direktor Iločkih podruma Mladen Papak koji je izrazio zadovoljstvo što su baš oni domaćini ove prezentacije, pohvalio suradnju sa HZPSS-om., i zahvalio se tvrtkama koje su sudjelovale u prezentaciji. Posebno je istaknuo važnost uvođenja moderne mehanizacije za intenzivan uzgoj vinove loze, koju Iločki podrumi na svojih 250 ha. vinograda i 350 ha. svojih kooperanata i koriste. To je jedan od razloga zašto se ovaj kraj može podičiti vrhunskom kvalitetom vina.

Djelatnica HZPSS-a, Višnja Šimunović, načelnica Odjela za voćarstvo, vinogradarstvo i vrtlarstvo, dala je iločkim vinogradarima vrlo bitne savjete i smjernice za kvalitetnu proizvodnju vinove loze, a njeni suradnici su praktično u nasadu prezentirali zelenu rezidbu i strojnu i ručnu, a pri tome su upozorili na neke probleme i dali vrlo korisne savjete.

Predstavnici svih nazočnih tvrtki ukratko su se predstavili i demonstrirali rad svojih poljoprivrednih strojeva uz vrlo precizna i stručna objašnjenja. Strpljivo su odgovarali na sva pitanja znatiželjnih vinogradara u čemu im je zdušno pomagao gospodin Ivo Juras koji je iskoristio priliku da i ovaj put podsjeti na važnost povezivanja manjih OPG-a putem tzv. strojnih prstenova.

Ovim putem bi se još jednom zahvalio vrlo ljubaznim domaćinima koji su nam u svakom trenutku bili na usluzi i koji su se trudili da ugodno rashlađenim vinima gosti što bolje podnesu veliku vrućinu koja je bila nemilosrdna. Nakon završene prezentacije svi nazočni su pozvani na domjenak u srednjovjekovni barokni dvorac Odescalchi u sklopu kojega se nalaze poznati Stari iločki podrumi i u kojem je smješten Muzej grada Iloka.

Odsjek HZPSS-a Vukovarsko-srijemske županije,
Đuro Cerovčec, dipl. inž. agr., stručni suradnik za mehanizaciju

Pripremi za ispis