Alex Podolinsky šesti put u Hrvatskoj

Govorio je o Utjecaju vode na pretvorbu biodinamičkog pripravka 500. Predavanju je prisustvovalo oko 50 proizvođača iz svih krajeva Lijepe naše.

Organizator predavanja je Udruga za istraživanje, promicanje i razvoj biodinamičke poljoprivrede „Stolisnik“ iz Zagreba.

Alex Podolinsky je u 91 godini života doputovao u Europu iz Australije. Ovo je njegov šesti posjet Hrvatskoj. Više od 64 godine svog života posvetio je ekološkim i biodinamičkim aktivnostima. Unatoč svojim godinama, aktivno se bavi poljoprivredom, piše knjige, putuje po svijetu, i prenosi svoje znanje poljoprivrednim proizvođačima bez ikakve naknade.

Nakon predavanja izmjenjivali su se pitanja i odgovori. Odgovori i upute dobivene od Alexa Podolinskog, čovjeka koji istražuje i prakticira biodinamičku poljoprivredu i postiže rezultate, dragocjeni su. Upiti naših biodinamičkih proizvođača su se odnosili na: stanje tla na gospodarstvima u Hrvatskoj, potrebnoj mehanizaciji za njegu tla i biljaka i načinima obrade tla. U proizvodnji povrća on ne preporuča obradu tla frezanjem, već podrivanje i prašenje. U cilju rješavanja problema nedostatka vode u zbijenim tlima australskog podneblja Podolinsky je konstruirao i izradio podrivač za australsko podneblje.

Predavanje se odvijalo u praktičnom ozračju, a sudionici su doživjeli, vidjeli i čuli direktne upute čovjeka koji živi i prakticira biodinamičku poljoprivredu više od pola stoljeća.

mr. sc. Marija Ševar
Viša koordinatorica za ekološku poljoprivredu

Pripremi za ispis