Maslina Split 2017

Ta je manifestacija okupila najbolje proizvođače maslinova ulja i drugih poljoprivrednih proizvoda ne samo Splitsko-dalmatinske županije već i iz drugih jadranskih županija te desetak susjednih zemalja. Manifestacija je održana pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, predsjednika Sabora RH Bože Petrova i predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića te župana Splitsko-dalmatinske županije Zlatka Ževrnje. Jedan od partnera u organizaciji manifestacije je od samog početka i Savjetodavna služba pa se Zdravko Tušek, ravnatelj Savjetodavne službe, na svečanosti otvaranja manifestacije prigodnim riječima obratio skupu. Iz Ministarstva poljoprivrede nazočan je bio državni tajnik Tugomir Majdak.

 

 

 

 

 

Svečano otvaranje manifestacije

U sklopu manifestacije postavljen je bio izložbeni i prodajni sajam domaćih proizvoda, posebno ulja, kao i opreme i sredstva za maslinarstvo i voćarstvo.

Tijekom otvaranja manifestacije podijeljena su godišnja  priznanja i povelje.

Na stručnom skupu, koji se održao u suradnji sa Savjetodavnom službom, održano je niz zanimljivih znanstvenih i stručnih izlaganja. Od savjetnika iz Savjetodavne službe prisutni su bili: mr. sc. Višnja Šimunović, Danica Tadin, dipl. ing., Mirjana Perica, dipl. ing., Bernard Bokšić, dipl. ing. i mr. sc. Stanislav Štambuk. Moderatori stručnog skupa su bili Mirjana Perica i Stanislav Štambuk.

U popodnevnim satima upriličeno je kušanje sortnih maslinovih ulja i drugih delicija te su nakon toga bile podijeljene nagrade, priznanja i medalje za kvalitetu maslinova ulja.  Od 518 uzoraka maslinova ulja svega su dva ulja bila lampante.

Tijekom svečane večere, podijelile su se nagrade za najkvalitetnija maslinova ulja i druge poljoprivredne delicije i proglašeni su šampioni u pojedinim natjecateljskim kategorijama.

Drugog dana manifestacije održana je stručna radionica i prikaz rezidbe za prisutne maslinare. Radionicu i rezidbu su vodili Bernard Bokšić, dipl. ing. i mr. sc. Stanislav Štambuk. Bilo je prisutno oko 50-tak maslinara.

 

Radionica s prikazom rezidbe maslina u sklopu manifestacije

 

Pripremi za ispis