Praktično iskustvo o dopunskoj djelatnosti na OPG

Bila je razočarana mnoštvom zahtjeva koje treba udovoljiti da bi prodavala svoje proizvode – različite vrste domaće tjestenine. No nije se predala. Sada se zadovoljno osmjehuje jer „slobodno na stol može staviti ručno izrađene rezance i mlince“. Ovih dana završila je registracija i dobila je rješenje.

U vrlo kratkom vremenu uspjela je nagovoriti još jednu kolegicu da se kod nadležnih institucija pokrene postupak potrebne edukacije, uzorkovanja namirnica i proizvoda i ostalo.

Zbog zadovoljavanja higijenskih uvjeta malo je preuredila prostoriju za rad. Zanimalo me kako izgleda „objekt za proizvodnju“ i Veseljka mi je jednostavno opisala: “Praznu prostoriju 3×5 m s nišom koja je popločena i ima sudoper, slavinu i bojler sam pobojala u bijelo i kupila još jedan stol za sušenje. Do toga je sanitarni čvor – WC s umivaonikom.“

Zahvaljujući susretljivosti gospođe Veseljke, kopirala sam „papire“ (dokumenti za dopunske djelatnosti) kojim dokazuje da je objekt OPG-a registriran u poslovanju s hranom (Ministarstvo zdravlja) i da je OPG upisan u Upisnik dopunskih djelatnosti na OPG-u (APPRRR). Uz ove „konačne dokumente“ tu je i Potvrda o završenom tečaju i Izvješće o ispitivanju zdravstvene ispravnosti proizvoda (Zavod za javno zdravstvo).

OPG je upisan kao poslovni subjekt u Poreznoj upravi i vodi poslovne knjige.

Gospođa Veseljka pokazala je da se upornošću i hrabrošću može uspjeti u namjeri da legalno prodaje svoje kvalitetne proizvode i ponosna je da je u našoj Županiji, uz kolegicu, prva koja se registrirala za tu vrstu proizvodnje.

Želim joj dobru prodaju i puno uspjeha u daljnjem radu!

Sunčica Dombaj, dipl. ing. agr.
stručna savjetnica

Pripremi za ispis