Godišnji seminar Savjetodavne službe u Termama Tuhelj

Na seminaru, koji je već tradicionalan, okupilo se dvjestotinjak savjetodavaca koji će u dva dana predstaviti plan rada za 2017. godine i uručiti priznanja najboljim savjetnicima u 2016. godini.

Savjetodavna služba je osnovana prije više od dvadeset godina kao Hrvatski zavod za poljoprivredno savjetodavnu službu, a u pripremi je i novi nacrt Zakona o Hrvatskoj poljoprivredno savjetodavnoj službi koji će prilagoditi savjetodavnu službu novim izazovima u poljoprivredi u kojoj je upravo znanje najvrjedniji resurs.

Na panelima pod nazivom: „Unaprjeđenje poljoprivredne proizvodnje“, „Ruralni razvoj“ te „Unaprjeđenje rada Savjetodavne službe“ najmjerodavniji stručnjaci će voditi raspravu o Zakonu o zemljištu, Zakonu o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu, komasaciji, upravljanjem kvalitetom zemljišta, praćenju poljoprivredne proizvodnje, natječajima za ruralni razvoj, zaštiti autohtonih izvornih proizvoda, nutritivnom označavanju hrane, bioplinu u poljoprivredi te internetskoj prodaji voća.

U svojem izvještaju i najavi rada za predstojeće razdoblje ravnatelj Zdravko Tušek je naglasio da je budućnost poljoprivrede znanje, a Savjetodavna služba jedna je od rijetkih javnih institucija koja se može pohvaliti s više od 95 posto visokoobrazovanih djelatnika. Odgovornost i budućnost razvoja poljoprivrede upravo je na Savjetodavnoj službi. Ovdje prije svega govorimo o individualnom pristupu i analizi stanja i potreba poljoprivrednika te mogućnosti povlačenju sredstava iz EU fondova. Baš tu Savjetodavna služba može konkretno pomoći, a kao dugoročni partner moći će i pratiti samu implementaciju projekata. Naše ćemo iskustvo iskoristiti i za informiranje javnosti kako bismo podigli svijest o važnosti poljoprivrede i ruralnog razvoja, s puno dobrih i pozitivnih priča, koje će, nadam se, pozitivno utjecati na poljoprivrednike, ruralno stanovništvo, ali i na svekoliku javnost.

Državni tajnik Tugomir Majdak pohvalio je Savjetodavnu službu i dosadašnji rad ravnatelja Zdravka Tušek.

 

Pripremi za ispis