Izuzimanje silaže

Pravilno izuzimanje silaže važno je zbog izbjegavanja naknadnog kvarenja osobito u toplom djelu godine. Naime, nepravilnim izuzimanjem u silažnu masu ulazi zrak koji potiče neželjeni razvoj plijesni a time i proizvodnju mikotoksina. Tjednim izuzimanjem oko 2 m dužine silosa ovaj se problem može izbjeći ili svesti na minimum.

slika_silaza_3_2.jpg

Silažu uvijek treba izuzimati odozgo prema dolje

slika2_silaza_3_2.jpg

Da bi se naknadna nepoželjna fermentacija minimizirala, dnevno je potrebno izuzeti oko 30 cm mase u dubinu silosa

slika3_silaza_3_2.jpg

Za izuzimanje je najbolje koristiti izuzimače silaže

slika4_silaza_3_2.jpg slikasilaza_7_3_2.jpg

Rezovi prilikom izuzimanja moraju biti što oštriji, bez suvišnog nadizanja mase, kako bi se spriječio ulazak zraka i naknadno kvarenje 

slika5_silaza_3_2.jpg

Ovakvo siliranje i izuzimanje silaže nosi velike gubitke u količini i kvaliteti

slika6_silaza_3_2.jpg

Pokvarenu silažu ili sjenažu ne treba nuditi stoci jer je izvor opasnih mikotoksina a životinje ju ne žele konzumirati. Istu treba udaljiti od silosa kako se kvarenje ne bi širilo na ostalu masu u silosu. 

Video pogledajte ovdje.

Pripremi za ispis