Održan sajam VIROEXPO 2014.

U vrijeme održavanja sajma u prostoru nove zgrade Poduzetničkog inkubatora održan je niz predavanja.

Prof. dr. sc. Samir Kalit, sa Zavoda za mljekarstvo pri Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu govorio je o temperaturnom režimu u proizvodnji sira, o važnosti upotrebe laktofriza, toplinskoj obradi odnosno pasterizaciji, održavanju adekvatne higijene, sirenju mlijeka, formiranju sira u kalupe, zrenju i tom prilikom upozorio na niz grešaka koje se događaju u proizvodnji sira iz razloga ne poštivanja temperaturnog režima u manipulaciji sa mlijekom i sirom. U sastavu predavanja o proizvodnji mlijeka u Virovitičko-podravskoj županiji i Centru za razvoj mliječnih proizvoda riječ je dobila i Savjetodavna služba preko predavanja Ljubice Kravarščan, dipl. ing. agr., više stručne savjetnice za ruralni razvoj i EU programe, koja je govorila o stanju mliječnog sektora u Virovitičko-podravskoj županiji i perspektivi razvoja sektora putem realizacije projekta kojim će biti osnovan Centar za razvoj mliječnih proizvoda.

Dekan Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Tonći Lazibata održao je predavanje na temu “Vanjskotrgovinske kalkulacije”. Niz predavanja nastavio se predavanjem na temu: “LEADER pristup i funkcioniranje LAG-ova” o čemu je govorio Tugomir Majdak dipl. ing., pročelnik za EU programe u Virovitičko-podravskoj županiji. O uzgoju koka hrvatica gorovio je prof. dr. sc. Zlatko Janječić sa Agronomskog fakulteta u Zagrebu a o perspektivi uzgoja crne slavonske svinje govorio je doc. dr. sc. Vladimir Margeta sa Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku.

Za posjetitelje sajma kao posebna delicija priređeno je 4.500 porcija lovačkog paprikaša koje je u subotu, pripremilo petnaestak lovačkih udruga sa područja Virovitičko-podravske županije dok su u nedjelju snage odmjeravale udruge ribića u spravljanju fiš paprikaša i šarana na rašljama.

Pokrovitelji 19. međunarodnog sajma gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede Viroexpo bili su Ministarstvo gospodarstva, Ministarstvo poduzetništva i obrta, Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo turizma, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. Organizatori i pokrovitelji su Virovitičko-podravska županija, Grad Virovitica, HGK – Županijska komora Virovitica, HOK – Obrtnička komora Virovitičko-podravske županije, Turistička zajednica Virovitičko-podravske županije i Poduzetnički inkubator Virovitičko-podravske županije. Tehnički realizator sajma je tvrtka Viroexpo d.o.o.

 

Ljubica Kravarščan, dipl. ing. agr.
viša stručna savjetnica

Pripremi za ispis