Obavijest maslinarima

Proteklih dana na opažačkim mjestima za praćenje populacije 2. generacije  maslininog moljca (Prays oleae) bilježimo ulove iznad praga štetnosti.

Zaštitu je moguće provesti jednim od pripravaka na osnovi Bacillus thuringiensis – Belthurel, Biobit WP, Dipel DF. Navedeni pripravci mogu se koristiti u sustavu ekološke proizvodnje.

U maslinicima koji nisu u sustavu ekološke proizvodnje može se primijeniti jedan od  pripravaka na osnovi  djelatne tvari:

  • Spinetoram – Delegate 250 WG
  • deltametrin – Decis 2,5 EC, Decis 100 EC, Scatto, Rotor Super,

Ritmus, PolecI Plus, Demetrina 25 EC, Deltagri i dr.

Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja dostupni su putem internetske tražilice na sljedećoj  adresi: https://fis.mps.hr/fis/javna-trazilica-szb/

Zakonom o održivoj uporabi pesticida (NN 46/2022) propisano je da su svi profesionalni korisnici sredstava za zaštitu bilja dužni voditi evidenciju o zaštiti bilja i čuvati je 3 godine kao i račune od kupljenih sredstava za zaštitu bilja i propisno zbrinuti ambalažu.

Sakupljanje ambalažnog otpada sredstava za zaštitu bilja za poljoprivredna gospodarstva koja trebaju  imati ovjereni prateći list kao dokaz da su otpad zbrinuli na zakonom propisan način planirano je u  Dubrovačko-neretvanskoj županiji :

1) 25.07.2024. ( Poljoprivredna zadruga Putniković )

2) 01.08.2024. ( ATTS , Gruda )

3) 21.08.2024. ( Opuzen -Jasenska)

 

Ivana Tomac Talajić  dipl. ing. agr.

                              e-mail: Ivana.Tomac.Talajic@mps.hr

 

Pripremi za ispis