Obavijest vinogradarima

Zbog intenzivnog porasta vinove loze i najavljenih nestabilni vremenskih uvjeta s pljuskovima lokalnog karaktera preporuka vinogradarima je da prije cvatnje nastave redovnu zaštitu vinograda protiv uzročnika plamenjače vinove loze (Plasmopara viticola)pepelnice vinove loze (Uncinula necator).

Radi sprečavanja pojave plamenjače može se upotrijebiti jedan od slijedećih pripravaka: FORUM STAR, FOLPAN GOLD, ORVEGO, MOMENTUM TRIO, SPHINX EXTRA 685 WDG i dr.

Navedenim pripravcima potrebno je dodati i fungicid za zaštitu od pepelnice kao što su: PROSPER CS 300, NATIVO 75 WG, SPIROX EC, ZATO 50 WG, COLLIS SC i dr.

Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja dostupni su putem web tražilice na sljedećoj adresi: (https://fis.mps.hr/fis/javna-trazilica-szb/).

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijeniti sukladno uputama proizvođača, a praznu ambalažu propisno zbrinuti. Obavezno voditi evidenciju o tretiranju.

Prema Zakonu o održivoj uporabi pesticida (NN 46/22) propisano je da su svi profesionalni korisnici sredstava za zaštitu bilja dužni voditi evidenciju o zaštiti bilja i čuvati je 3 godine kao i račune od kupljenih sredstava za zaštitu bilja.

Marina Kršić, mag. ing. agr.

E-mail: marina.krsic@mps.hr

 

Pripremi za ispis