Obavijest proizvođačima luka i češnjaka

Od posljednje upute za zaštitu luka od štetnih organizama proteklo je nešto više od dva tjedna (22.4. 2024.), a posebice je bila upućena vlasnicima koji uzgajaju proljetni i zimski luk iz lučice i izravno iz sjemena! Proteklih 15-ak dana (od 25. travnja o.g.) temperature su poraste u odnosu prethodnih desetak dana (16.4.-24.4.) (najviše su dnevne temperature najčešće u rasponu 21,0-25,1°C a noći pritom više nisu previše hladne i imaju svibanjske vrijednosti uz riječne doline 8,0-12,7°C)! Naredna će tjedan dana obilježiti proljetna toplina (22-26°C), ali početkom idućeg tjedna (13.5.) moguće su nove oborine! Od sredine zadnje dekade proteklog mjeseca travnja na svim mjernih mjestima u Međimurju zabilježili smo oborine u nekoliko navrata, ukupnih količina od 30,2 mm (istočni dijelovi Županije) do 52,2 mm (zapadni dijelovi Županije (vidi Tablicu 1.).

Tablica 1. Podatci o oborinama (mm) bitni za razvoj i ranu pojavu bolesti luka i češnjaka (Peronospora, Puccinia) od zadnje dekade mjeseca travnja o.g. na nekim lokalitetima zapadnog, središnjeg i istočnog dijela Međimurja:

Mjerni lokalitet 23.4. 24.4. 01.5. 02.5. 03.5. 08.5. Oborine

23.4..-08.5.

Vlaženje lišća minuta
Železna Gora 4,6 19,2 1,4 2,6 10,6 13,8 52,2 mm 7.590
Mursko Središće 1,8 16,4 2,2 3,8 12,0 7,2 43,4 mm 6.015
Donja Dubrava 2,8 15,2 1,8 3,8 4,6 2,0 30,2 mm 6.820

Usjevi proljetnog luka uzgajani iz lučice i izravno iz sjemena u narednom razdoblju su vrlo osjetljivi na pojavu i epidemijski razvoj najopasnije bolesti plamenjače (Peronospora destructor), a vrlo povoljne uvjete za razvoj ove bolesti bilježimo od početka mjeseca svibnja! Uzročnik ove bolesti prenosi se skrivenim zarazama na sjemenskoj lučici (proljetni luk), te se latentno razvija tijekom iznadprosječno toplih i vlažnih zimskih mjeseci na usjevima zimskog luka! Proljetni luk iz lučice ima razvijena 6-9 lista a usjevi proljetnog luka iz sjemena 2-3 lista, pa ako rastu na poljima gdje u blizini usjevi zimskog luka završavaju razvoj opasnost od moguće pojave plamenjače je značajno veća!

Osim povoljnih uvjeta za razvoj plamenjače luka (Peronospora destructor) (5 zaraza, od čega 3 vrlo jakih), posljednjih smo 15-ak dana registrirali i povoljnije uvjete u usjevima luka za razvoj drugih gljivičnih bolesti iz roda Botrytis (2 vrlo jake zaraze za vrstu Botrytis cinerea i 5 vrlo jakih zaraza za vrstu Botrytis squamosa), te  Stemphylium (3 umjerene zaraze za Stemphylium vesicarium)!

Tržnim proizvođačima usjeva luka dugog dana preporučujemo započeti ili nastaviti redovite preventivne mjere zaštite od plamenjače uz primjenu dopuštenih sredstva za zaštitu bilja (fungicida) (http://fis.mps.hr/trazilicaszb/)!

Prema mnogim iskustvima svježija razdoblja s noćnim vrijednostima temperature zraka 6° do 12°C, uz dovoljno oborina ili sati vlaženja lišća od rose (magle) i povišenju vlažnost zraka 95 %, optimalni su uvjeti za razvoj plamenjače luka.  Pritom je opasnost od razvoja plamenjače u usjevima dugog dana (“proljetni luk“) izrazito velika ako se u blizini nalaze usjevi luka kratkog dana (“zimski luk“). Nakon što luk razvije 3-4 prava lista značajno raste njegova osjetljivost na ovu bolest, pa usjevi luka uzgajani iz sjemena u narednom razdoblju također zahtijevaju redovite mjere zaštite.  

Usjeve proljetnog luka uzgajanog sadnjom lučica preventivno preporučujemo zaštititi od različitih uzročnika plijesni (Botrytis, Alternaria, Stemphylium)!

Utrošiti najmanje 400 litara škropiva/ha, uz obavezno dodavanje sredstva za poboljšanje kvašenja i prianjanja!

Uputa proizvođačima bijelog luka ili češnjaka:

Proizvođače bijelog luka (češnjaka) obavještavamo da posljednjih 15-ak dana zabilježili vrlo povoljne uvjete za razvoj plamenjače i hrđe (Peronospora, Puccinia), a jutarnje rose (i/ili magle uz riječne doline) pogodovat će njihovom epidemijskom razvoju tijekom mjeseca svibnja! Kod suzbijanja bolesti lišća češnjaka treba birati fungicide koji istovremeno pokazuju učinkovitost na ove dvije bolesti (http://fis.mps.hr/trazilicaszb/)!

VAŽNO: sve poljoprivredne proizvođače upućujemo na redovito praćenje Fitosanitarnog informacijskog sustava (FIS) pri Ministarstvu poljoprivrede (mps.hr), svakako prije primjene bilo kojeg sredstva za zaštitu bilja dopuštenog za profesionalnu primjenu radi moguće promjene u registraciji (http://fis.mps.hr/trazilicaszb/).

 

mr.sc. Milorad Šubić, dipl.inž.agr.

milorad.subic@mps.hr

Pripremi za ispis