Obavijest proizvođačima jabuke

Od posljednje preporuke za zaštitu jabuka proteklo je 6 dana. U tom su periodu agroklimatske stanice zabilježile od 5 litara na križevačkom području do 20 litara kiše po kvadratnom metru na koprivničkom području. Tijekom jučerašnje kiše  zabilježeni uvjeti za novu jaku infekciju  uzročnikom krastavosti jabuka (Venturia inaequalis).

Voćarima kod kojih je od posljednje zaštite proteklo više od 4 dana preporučamo da ponove zaštitu primjenom sistemičnih fungicida na bazi difenkonazola (Score 250 EC, Difcor, Argo EC, Difenzone, Sercadis plus).  Radi produžetka preventivnog djelovanja navedenim je fungicidima potrebno dodati jedan od pripravaka kontaktnog djelovanja osnovi aktivne tvari ditianon  (Delan 700 WDG, Envita, Delan PRO, Alcoban, Dynamo)  ili pripravak na bazi kaptana (Captan 80 WG, Captan WP 50, Merpan 80 WDG, Kastor ili Scab 80 WG)i li pripravak na bazi metirama (Polyram).

U nasadima gdje od posljednje zaštite nije došlo do ispiranja sredstva, niti je zabilježen porast lisne mase moguće je prije narednih oborina obaviti preventivnu zaštitu kontaktnim pripravcima uz dodatak sumpornog pripravka za zaštitu od pepelnice jabuke.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom.

 Primjenu sredstava za zaštitu bilja mogu obavljati samo osobe s položenim ispitom o sigurnom rukovanju i pravilnoj primjeni pesticida, za aplikaciju se smiju koristiti samo pregledani uređaji za primjenu pesticida.  Ambalažu sredstava za zaštitu bilja potrebno je zbrinuti na propisani način te voditi evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja.

mr.sc. Željkica Oštrkapa-Međurečan

E-mail: zeljkica.medurecan@mps.hr

Pripremi za ispis