Obavijest vinogradarima

Na pojedinim lokalitetima Varaždinske županije zabilježene su štete od mraza na vinovoj lozi. Kako bi omogućili biljci da se što prije oporavi preporuka je da se primijeni jedan od biostimulatora: Drin, Megafol, Amino Vital, Algo Vital, Poly Amin, Diamin Plus i dr.

Kada to vremenski uvjeti dopuste i dalje je potrebno provoditi preventivnu zaštitu protiv crne pjegavosti (Phomopsis viticola) te pepelnice (Uncinula necator).

Za zaštitu od crne pjegavosti na vinovoj lozi dozvoljeni su preparati: Polyram DF (registracija važi do 28.05.2024., krajnji rok za prodaju zaliha je 28.08.2024., dok je krajnji rok za primjenu zaliha 28.11.2024.), Delan Pro, Solofol i dr.

Protiv pepelnice moguće je koristiti sumporne preparate koji ujedno smanjuju i populaciju grinja – COSAVET DF, CHROMOSUL 80, KALINOSUL 80 WG, KOSSAN WG, SUMPOR SC-80, THIOVIT JET, SUMPOR WG-80 i dr.

Za dobro djelovanje sumpornih pripravaka potrebna je temperatura zraka iznad 15ᴼC.

Prema Zakonu o održivoj uporabi pesticida (NN46/2022) svaki profesionalni korisnik obvezan je čuvati i voditi evidenciju o uporabi pesticida na razdoblje od tri godine kao i račune za kupljene pesticide.

Pripravke koristite prema uputama proizvođača ili prema Fitosanitarnom informacijskom sustavu http://fis.mps.hr/trazilicaszb/. Ambalažu  je potrebno propisno zbrinuti.

  

Zrinka Večerić, mag.ing.fitomedicine

zrinka.veceric@mps.hr

 

Pripremi za ispis