Obavijest voćarima

Od posljednje preporuke za zaštitu jabuka i krušaka proteklo je 8 dana. Agroklimatske stanice zabilježile su oborine u količini od 15 do 20 litara po kvadratnom metru, ostvareni su uvjeti za slabu do srednje jaku infekciju uzročnikom krastavosti jabuka (Venturia inaequalis)Prognostičari najavljuju novo kišovito razdoblje.

Proizvođačima jabuka i krušaka preporučamo da obave zaštitu kombinacijom sistemičnih fungicida Score 250 EC, Difcor, Argo EC, Difenzone, Sercadis plus i preventivnog fungicida Delan 700 WDG, Envita, Delan PRO, Alcoban, Dynamo   Captan 80 WG, Captan WP 50, Merpan 80 WDG, Kastor ili Scab 80 WG i Polyram(  dozvola važi do 28.05.2024., krajnji rok za primjenu zaliha je 28.11.2024.).

U nasadima koštičavog voća potrebno je ponoviti preventivnu zaštitu protiv šupljikavosti lista (Stigmina carpophila), u nasadima šljiva  i od od narančaste pjegavosti dozvoljeni su Futura 50 WP i Kastor.

U nasadima višnjama i trešnjama protiv kozičavosti (Blumeriella jaapii) primijeniti jedan od fungicidnih pripravaka: Chromodin S-65, Syllit 544 SC itd.

Također je potrebno vršiti pregled nasada na napad  lisnih uši u nasadima koštičavog voća.

Dozvolu u nasadima višnjeMospilan 20 SGPirimor 50 WG, u nasadima breskvePirimor 50 WGMoventoTeppeki 500 WG, u nasadima trešanja i nektarinaMoventoMospilan  20 SG, u šljivicima Mospilan 20 SGMoventoTeppeki 500 WGPirimor 50 WG.

Tretirati insekticidima kada je pokošena tratina u nasadu i nema leta pčela.

VAŽNA NAPOMENA :Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom.

Primjenu sredstava za zaštitu bilja mogu obavljati samo osobe s položenim ispitom o sigurnom rukovanju i pravilnoj primjeni pesticida, za aplikaciju se smiju koristiti samo pregledani uređaji za primjenu pesticida.  Ambalažu sredstava za zaštitu bilja potrebno je zbrinuti na propisani način te voditi evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja.

 

Đurđica Kšenek, dipl.ing.agr.

E-mail: durdica.ksenek@mps.hr

Pripremi za ispis