Obavijest vinogradarima

Na kasnijim sortama i hladnijim lokalitetima županije vinova loza je u fenofazi D-E (pojava listića do razvijeni listovi) s mladicama 3-10 cm. U takvim uvjetima s najavljenim oborinama moguća je infekcija crnom pjegavosti rozgve (Phomopsis viticola). Zaštitu mladica moguće je obaviti fungicidima na osnovi bakra (npr. NORDOX 75 WG, CUPRABLAU Z 35 WG i dr.), ali i organskim fungicidima (DELAN PRO, POLYRAM DF, SOLOFOL, UNIVERSALIS, MIKAL FLASH i dr.).

 

Na toplijim lokalitetima vinova loza je u fazi intenzivnog porasta. Na pojedinim lokalitetima (Vrgorac, Kaštela i dr.) bilježimo prve simptome zaraze plamenjačom vinove loze (Plasmopara viticola) i pojavu fruktifikacijskih organa. Najavljeno kišno razdoblje pogodovat će širenju zaraze, a zbog visokog infektivnog potencijala preporučujemo preventivnu zaštitu organskim fungicidima (FORUM STAR, MIKAL FLASH, MIKAL PREMIUM F, CURZATE F, PERGADO F, FANTIC F, MOMENTUM TRIO, MAGMA TRIPLE, SPHINX EXTRA 685 WDG i dr.). U vinogradima gdje je utvrđena zaraza prednost treba dati sredstvima sistemičnog djelovanja.

Sredstva sadrže aktivnu tvar folpet te djeluju i na sivu plijesan vinove loze.

 

Temperature preko 20°C i vlaga u zoni listova pogoduju i razvoju pepelnice vinove loze (Erisiphe necator)  Zaštitu je moguće napraviti jednim od pripravaka: COLLIS, DYNALI, DOMARK 40 ME, NATIVO 75 WG i dr.

Sva dozvoljena sredstva dostupna na https://fis.mps.hr/fis/javna-trazilica-szb/.

 

U ekološkoj poljoprivredi preventivnu zaštitu protiv plamenjače provodimo sredstvima na bazi bakra (npr. CUPRABLAU Z 35 WG, CHAMPION WG 50, NORDOX 75 WG, BORDOŠKA JUHA CAFFARO 20 WP, CUPROCAFFARO WP i dr.).

Sredstva na bazi sumpora (npr. CHROMOSUL WG, THIOVIT JET, COSAVET DF, KALINOSUL 80 WG, SUMPOR WG 80 i dr.) osigurati će zaštitu protiv pepelnice.

Sva dozvoljena sredstva dostupna na https://fis.mps.hr/fis/javna-trazilica-szb/.

 

Sredstva za zaštitu bilja primjenjivati u skladu s dozvolom poštujući upute na etiketi. Korisnik ne smije posjedovati, skladištiti niti primijeniti sredstva koja nisu registrirana u RH.

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u  Fitosanitarnom  informacijskom  sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: (https://fis.mps.hr/trazilicaszb/).

Prema Zakonu o održivoj uporabi pesticida (NN 46/2022) propisano je da su svi profesionalni korisnici sredstava za zaštitu bilja dužni voditi evidenciju o zaštiti bilja i čuvati je 3 godine kao i račune od kupljenih sredstava za zaštitu bilja te propisno zbrinuti ambalažu.

 

 

 

Tihana Pipinić, dipl.ing.agr.

e-mail: tihana.pipinic@mps.hr

Pripremi za ispis