Obavijest proizvođačima jabuke i kruške

Od posljednje preporuke za zaštitu jabuka proteklo je četrnaest dana. U tom je periodu prevladavalo iznadprosječno toplo vrijeme, s malo oborine početkom travnja i dosta vjetrovitih dana. Takvi uvjeti nisu bili povoljni za razvoj infekcije uzročnikom krastavosti jabuka (Venturia inaequalis).

Prognostičari u prvoj polovici narednog tjedna najavljuju kišu te je potrebno ponoviti preventivnu zaštitu nasada jabuka i krušaka.

 

Za preventivnu zaštitu od krastavosti mogu se koristiti pripravci na bazi ditianona (Delan 700 WDG, Envita, Delan PRO, Alcoban, Dynamo)

U voćnjacima jabuka gdje je prethodnih godina zabilježen jak napad pepelnice jabuke (Podosphaera leucotricha) zbog blage zime i dobrog prezimljenja patogena, vidljivi su simptomi bolesti. U takvim nasadima preporučamo obaviti zaštitu pripravcima na bazi krezoksim-metila (Stroby WG, Sugoby, Quimera) ili kombinirani pripravak Luna expirience.

 

Vremenski uvjeti pogoduju razvoju štetnika te je potrebno redovito pratiti njihovu populaciju. U nasadima krušaka potrebno je pratiti pojavu jaja i ličinki kruškine buhe (Cacopsylla pyri). Za zaštitu se u fazi masovnog izlaska ličinki iz jaja mogu koristiti pripravci Movento SC, Harpun, Delegate 250 WG, Vertimec 018 EC, Apache ili Kraft 18 EC  uz dodatak mineralnog ulja.

 

U nasadima jabuka traje let i odlaganje jaja moljca minera kružnih mina i jabučnog savijača, no za sada nije potrebno suzbijanje.

Potrebno je pratiti i pojavu lisnih uši te prema potrebi obaviti tretiranje po završetku cvatnje.

 

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom.

 

Primjenu sredstava za zaštitu bilja mogu obavljati samo osobe s položenim ispitom o sigurnom rukovanju i pravilnoj primjeni pesticida, za aplikaciju se smiju koristiti samo pregledani uređaji za primjenu pesticida.  Ambalažu sredstava za zaštitu bilja potrebno je zbrinuti na propisani način te voditi evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja.

 

 

  1. mr.sc. Željkica Oštrkapa-Međurečan

E-mail: zeljkica.medurecan@mps.hr

Pripremi za ispis