MEHANIČKO PRORJEĐIVANJE PLODOVA U NASADU JABUKA

Dana 05.04.2024. u nasadu jabuke „VOĆNJAK NEDELIŠĆE“. održana je demonstracijska aktivnost: „Suvremene tehnike u voćarskoj proizvodnji – mogućnosti za mehaničko prorjeđivanje u cilju regulacije alternativne rodnosti.“

Kako bi se dugoročno ostvarivao dobar financijski rezultat u proizvodnji jabuke, potrebno je svake godine osigurati urod od 50 – 60 tona jabuke po hektaru, a za alternativno rađanje ne smije biti mjesta. Stoga je od velike važnosti pažljivo i odgovorno pristupiti svim agrotehničkim poslovima o kojima ovisi uravnoteženi urod svake godine. Redovna rodnost ovisi o poznavanju nekoliko elemenata od kojih su najvažniji:

  • Poznavanje načina obnove rodnog drveta – rezidba
  • Poznavanje načina prorjeđivanja za usklađivanje mogućeg održivog broja plodova sa svako stablo.

Rezidbom, prvenstveno zimskom, nastojimo što je više moguće obnavljati rodno drvo te na stablu na podlozi M-9, uzgojnog oblika visoki vitki vretenasti grm svake godine osigurati 120 -150 cvjetnih pupova. Stablo prosječne jačine i vegetativne snage sposobno je do prve klase donijeti u prosjeku 80 do maksimalno 100 plodova. Ako u računicu uzmemo da 150 cvjetnih pupova daje (150×5) 750 cvjetova sasvim je jasno da u slučaju obilne i kvalitetne cvatnje moramo broj plodova svesti što prije na održiv za svako pojedinačno stablo. Ovaj postupak vrlo je važno odraditi u periodu od početka cvatnje pa sve do 20-tak dana po oplodnji. To je period u kojem oplođene sjemenke budućih plodova počinju sa produkcijom giberelina koji smanjuju mogućnost razvoja cvjetnih pupova za narednu godinu. Voćka se doslovno bori da se dvije godine za redom ne iscrpi. Svako prorjeđivanje nakon tog roka uvelike smanjuje kvalitetu prorjeđivanja. Prekasno prorjeđivanje više nema utjecaj na alternativno rađanje.

 

 

Na početku demonstracijske aktivnosti predstavljen je domaćin koji je pozdravio prisutne te je započeo prvi dio prezentacije putem PowerPointa u kojem je Adrian Horvat, dipl. ing. prikazao utjecaj pravilne rezidbe te pravilnog kemijskog i mehaničkog prorjeđivanja na uravnoteženu rodnost u svrhu sprječavanje pojave alternativnog rađanja. U drugom dijelu mr. sc. Milorad Šubić, dipl. ing. predstavio je putem PowerPoint prezentacije mogućnosti provedbe zaštite jabuke u cilju smanjenja ostataka sredstava za zaštitu bilja metodom 0,00 rezidua. Pojedini veliki trgovački lanci zahtijevaju primjenu ograničena broja aktivnih tvari pesticida na voću i povrću koje nabavljaju od proizvođača. Pritom se broj najviše dopuštenih aktivnih tvari ograničava na četiri ili pet, a u novije vrijeme ograničenja idu i ispod 70% dozvoljene pojedinačne MDK.

 

 

Nakon predavanja polaznici tečaja izašli su u pregled nasada te se prošetali do mjesta na kojem je radio stroj za mehaničko prorjeđivanje tipa „DARWIN“. Objašnjeno je kako se za primjenu ovog načina prorjeđivanja uzgojni oblik mora pripremiti kako bi se isto obavilo što kvalitetnije. Mehaničko prorjeđivanje ne može raditi selekciju cvjetova po gronji, kao neka kemijska sredstva dozvoljena za prorjeđivanje (AZOS, AMIDIR, FRUITAUKSIN, EXILIS…), ali je vrlo važno iz razloga jer se provodi u samom početku cvatnje kada imamo najveći utjecaj na kontrolu alternative. Također, važno je napomenuti kako se radi o načinu prorjeđivanja vrlo važnom za razvoj ekološke proizvodnje jabuke pošto nove ekološke sorte ubrzano ulaze u naše trgovačke lance (Inored Story, Crimson Snow, Swing, Crimson Crisp…).

 

 

 

Adrian Horvat, dipl. ing.

Pripremi za ispis