Obavijest proizvođačima jabuke i kruške

U većem djelu Virovitičko-podravske županije jabuke su u fazi pune cvatnje. Preporučamo obaviti zaštitu jabuka protiv infekcija krastavosti jabuka (Venturia inaequalis) kombinacijom kontaktnog i sistemičnog fungicida. Od kontaktnih fungicida može se primijeniti: Delan 700 WDG, Captan 80 WDG, Poliram DF i dr., a od sistemičnih: Difcor, Score i dr.

Preporučamo obaviti pregled na prisutnost kalifornijske štitaste uši (Quadraspidiotus perniciosus). U slučaju prisutnosti od pripravaka mogu se koristiti: Brai, Proximo, Movento sl.

U nasadima u kojima su uočeni problemi sa  jabučnim osicama (Hoplacampa testudinea) potrebno postaviti bijele ploče i pratiti pojavu štetnika.

U voćnjacima jabuka gdje je prethodnih godina zabilježen jak napad pepelnice jabuke (Podosphaera leucotricha) preporučamo obaviti zaštitu nekim od pripravaka Stroby WG, Sugoby, Quimera ili kombinirani pripravak Luna expirience.

U  fazi cvatnje jabuke ne preporučamo primjenu insekticida!

Upotrijebljeno sredstvo koristiti prema priloženoj uputi za upotrebu, isto na propisani način zbrinuti, voditi evidenciju o uporabi sredstava za zaštitu bilja, pridržavati se Zakona o održivoj uporabi pesticida NN 46/22.

 

                                                                                Ivana Češek, mag.ing.agr.

                                                                                             e-mail: ivana.cesek@mps.hr

Pripremi za ispis